Успешно дипломираните магистри от Факултета за приложни изкуства на Националната художествена академия представят изложба в галерия "Академия". В експозицията са включени части от дипломните работи на студентите от 9 специалности - "Резба", "Керамика", "Сценография", "Текстил - изкуство и дизайн", "Метал", "Индустриален дизайн", "Рекламен дизайн", "Дизайн на порцелан и стъкло", "Дизайн за детската среда", "Мода" и "Реставрация".

София

Доц. Мирослав Богданов, Декан на Факултета за приложни изкуства, НХА: "Разбира се това, което виждате, са доста редуцирани вариации на техните дипломни проекти, тъй като галерия "Академия" не позволява в цялата си хубост да бъдат развити всичките техни разработки, но смятам, че дори и това показва едно ниво, с което се гордее Академията."

Деканът на приложният факултет - доц. Мирослав Богданов, коментира, че напоследък на най-голям интерес се радват специалностите, свързани с дизайна. Въпреки това и постиженията в останалите специалности будят възхищение.

Карина Попова, магистър, "Дизайн на порцелан и стъкло": "Участвам с дигитален печат върху порцелан с рисунка и фотография - лично мои рисунки и фотографии, които съм разпечатала върху порцелан."

Освен процелановото пано посетителите могат да видят и модна колекция, нови герои за компютърни игри или театрална сцена за все още неизиграна постановка. Тя е на Борис Галчев и е вдъхновена от текстовете на Екатерина Томова "Забравените от небето".

Борис Галчев, магистър, "Сценография", НХА: "Намерих в тях, някаква истина и човечност. Откривам всъщност доста подобни неща и при други работи на колеги, свързани с миналото бих казал. Иначе оттук насетне не знам - открито море. Предстои плуване в неизвестното и това му е хубавото."

Изложбата ще продължи до 23 февруари, а 5 дни по-късно дипломираните магистри от Изящния факултет ще представят най-добрите работи от специалностите "Живопис", "Графика" и "Скулптура".