Наред с Киото и Нара, Камакура е една от старите столици на Япония, притегателна сила както за местните жители, така и за туристи от цял свят. Защо - вижте в репортажа на Ирина Цонева и Илия Иванов.

Има нещо специално в Кмакура, което ни кара да живеем достойно и честно - гласи стара японска поговорка. И неслучайно - именно тук се е зародил кодексът на самурая, спазван малко или много от всеки японец.

Основан през през 1192 г, Камакура е не просто град, а цяла епоха в истотрията на Япония. Днес със своите 176 будистки храма привлича милиони туристи годишно.

13-метрова бронзова статуя на седнал Буда е най-голямата на територията на Япония, годишно се посещава от десетки хиляди туристи и е обявена за национална ценност. Някога статуята е била разположена в древен храм отнесен от гигантско цунами през 15 век.

Интересен детайл е факта, че може да се влезе вътре в нея през специален вход. Днешният храм зад статуята е много популярен сред местните жители и за сключването на брак.

Не по-малко интересен за туристите е и един от храмовете, в който по стара традиция се заливат с вода и се перат едри банкноти за благополучие.

От друг, известен с красотата си храм пък се разкриват невероятни гледки съм плажовете в района на Камакура и околните планини, до които водят множество туристически пътеки.

Духът на стара Япония се долавя навсякъде.