НОВИНИ

Магията на театралното изкуство - в международния ден на театъра

В Световния ден на театъра ще ви разкрием някои от неговите тайнства. Денят се празнува на 27-ми март вече 57 години. А как работи една любителска театрална трупа и какво стои зад едно предствление, вижте в репортажа на Ангелина Грозева и операторът Иван Йорданов.

bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 27.03.2018
Чете се за: 01:47 мин.
Още

Емоция и вълнение. Минути преди завесата да се отвори. И да започнеш да предаваш магията на публиката чрез слово, чрез действие, чрез послание.

Виктория Георгиева- актриса в театър "БХАЛГ": Преди да излезеш на сцена имаш малки пеперудки в стомаха, които те изпълват, защото знаеш какво следва след малко, че ще излезеш на сцената, че ще кажеш нещо на хората, които са дошли да те гледат.

"Филм". Тази постановка говори за желанието ни да подражаваме на филмовите герои и известните личности, което често ни кара да бягаме от себе си и да губим същността си.

Мартин Тасков- актьорв театър "БХАЛГ": Да успееш да контролираш всичко, което се случва, това е една от есенциите, нужна на всеки актьор.

Едно представление провокира в публиката различни чувства- понякога плачем, понякога се смеем, но най-голямата сила на театъра е, че ни кара да се замисляме.

Александър Цветков- актьор и изпълнителен продуцент в театър "БХАЛГ": Не само да ни извади от ежедневието ни, да забравим за проблемите, но и да ни зададе въпроси, които да провокират мислене и търсенето на отговори на въпроси.
Калоян Велинов- актьор в театър "БХАЛГ": Това, с което ти помага актьорското майсторство, чисто като личност е, способността ти за съчувствие се увеличава.

Целият свят е сцена и всички ние сме актьори"- Уилям Шекспир, и думите, които винаги ще ни припомнят за силата на театъра.

Александър Цветков- актьор и изпълнителен продуцент в театър "БХАЛГ": В нашата школа има актьори, които нямат професионална квалификация, но имат необходимите качества да са на сцената и са свободни да правят изкуство.

Най-голямата награда за актьора не е славата, а удоволствието, което си изпитал в момента, в който трябва да забравиш кой си, за да се превъплътиш в образа на героя си.

Теди Русева- актриса в театър "БХАЛГ": Аз се чувствам добре, защото публиката ме зарежда.Театърът е незаменим заради живия контакт с публиката и обмена на енергия.

Виктория Георгиева- актриса в театър "БХАЛГ": Имаш много неща, за които да мислиш, дали те вижда публиката, дали си в осветление. Дали това, което казваш достига до хората.

Театърът е работа в екип. Хармония, която оживява на сцената в представление. Което гледаме на един дъх. Без да откъсваме поглед. Зад тази композиция стои работата не само на актьорите.

Александър Цветков- актьор и изпълнителен продуцент в театър "БХАЛГ": Продуцентската дейност в театъра е организационнна- създаване на условия на труд , намиране на възможности за реализиране и как да се реализираме.

Габриела Димитрова- осветител и актриса в театър "БХАЛГ": Като си бил актьор и познаваш самата сцена, знаеш в кой момент да уцелиш светлината и кога да увеличиш или намалиш.

От времето на древногръцкия театър до днес магията на сцената привлича хората в различните си измерения и всяко представление търси своята оригиналност. Като едно от тези на театър "БХАЛГ".

Александър Цветков- актьор и изпълнителен продуцент в театър "БХАЛГ": Декорът и реквизита са направени от материали за рециклиране, целим да отделим детското въображение от електронни устройства и да го насочим към това да създава, измисля и изобретява.
Виктория Георгиева- актриса в театър "БХАЛГ": Открих, че за мен театърът е животът.

Автор на първото послание за Деня на театъра преди 56 години е големият френски творец- Жан Кокто. Днес театъра може да вдъхнови всеки, стига да допуснем това магично изкуство да ни завладее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийското правителство ще обсъди днес дали да вземе мерки по случая Скрипал
Белгийското правителство ще обсъди днес дали да вземе мерки по случая Скрипал
Семинар за музеите като социални и образователни пространства в Пловдив
Семинар за музеите като социални и образователни пространства в Пловдив