Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика се класира за финала в многобоя на олимпийския турнир в Рио де Жанейро.

© БТА / AP Photo / Rebecca Blackwell

Грациите ни завършиха на седмо място в квалификациите с общ сбор от двете съчетания 34.182 точки.

Момичетата ни изиграха чисто първата композиция „Ювиги хан“ на композитора Георги Андреев, а която получиха 17.566 точки.

При второто си излизане на килима грациите ни допуснаха груби грешки, две изпускания на бухалките, както и още една неточност в началото на съчетанието, поставено по музика от филма „Матрицата“. Това даде повод на съдиите да ги оценят с 16.616 точки на композицията с два обръча и три чифта бухалки.

Ансамбълът ни в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова обаче намериха място сред най-добрите 8 състава, които ще си оспорват медалите в многобоя утре, неделя, 21 август.

Тимът на Русия също допусна много груба грешка, както и други неточности при второто си изпълнение, с което отстъпиха първото си място, което имаха след петте ленти на Испания. Сборная събра 35.516 точки за двете съчетания – 18.283 точки за пет ленти и 17.233 на бухалки и обръчи.

Лидерът Испания игра безпогрешно в първия състезателен ден и получи сбор от 35.749 точки (17.783 на пет ленти и 17.966 за обръчи и бухалки).

Третото място в квалификациите е за Беларус със сбор от 35.433 точки. Челната шестица допълват съставите на Италия (35.349), Япония и Израел.