Броени дни остават до гласуването на конституционните промени в македонския Парламент за промяна на името и Договора с Гърция. Според експерти на конференцията на Европейския съвет по външна политика в София, ако гласуването не успее - Македония ще влезе в дълъг период на несигурност и нестабилност. 8 гласа не достигат на управлявщите, решаващата дума в Събранието ще има ВМРО-ДПМНЕ, която, според анализатори, никога не е била по-разделена - да подкрепи промените, или да продължи националистическия си курс.

Сега или никога в ЕС и НАТО чрез промени на Конституцията - така стои въпросът пред Македония, според експерти.

Според експерти, гласуването на конституционните промени в македонския Парламент следващата седмица ще е от решаващо значение не само за успеха или неуспеха на Преспанския договор, а и за стабилността в Македония и в региона в обозримо бъдеще.

Заради умората от разширяването в ЕС, Македония няма да има друг подобен шанс, обърна се към македонците президентът Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.): Това е подадена ръка от съдбата. Ако вие не я поемете, няма да има втори шанс, поне в следващите 20 години. ЕС е в съвсем друга ситуация вече.
Македонското правителство предложи промени в Конституцията

Македонското правителство предложи промени в Конституцията

Правителството на Македония внесе в парламента в Скопие предложения за конституционни промени съгласно договора с Атина за новото име на държавата. Пр...

Според Андреа Стойковски от преговорния екип с ЕС, премиерът Зоран Заев и управляващото мнозинство все още имат шанс да "откраднат" 8-9 депутати от ВМРО. Призна, че това ще е тежко начинание, за което се иска храброст.

Петър Богойески, бивш зам.-гл. секретар на ВМРО-ДПМНЕ, каза, че проблемът на Гърция с името е и проблем на Македония и че трябва да се разреши, ако страната иска да функционира като конституционна държава.

След референдума в Македония: Всички се обявиха за победители

След референдума в Македония: Всички се обявиха за победители

Дали Македония ще стане "Северна Македония“? Кой побеждава в нея - Западът или Изтокът?Обобщение на събитията в югозападната ни съседка направи Алекса...

Ако се провали гласуването на промените в Конституцията, албанците в Македония ще променят позицията си предвид съгласието на Вашингтон за размяна на територии между Сърбия и Косово, напомня проф. Огнян Минчев.

проф. Огнян Минчев, политолог: Ако промяната на териториалното статукво на Балканите си пробие път, това би означавало, че всеки би могъл да постави въпрос за териториална промяна, а това няма да бъде, най-общо казано, според мен, добра новина за Македония.

Каква ще е новината за Македония - ще стане ясно другата седмица.