НОВИНИ

Македония: пушенето забранено, броят на пушачите увеличен

Броят на пушачите в Македония се увеличава въпреки мерките против пушенето, съобщава радио Свободна Европа.

bnt avatar logo
от БТА
13:32, 03.06.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
македония пушенето забранено броят пушачите увеличен

Страната е поела задължение да намали производството на тютюн, но в същото време го субсидира, защото е важен клон на икономиката. Междувременно хиляди хора умират от последиците от пушенето.

Гражданите на Македония са на трето място в света по брой на изпушени цигари на човек от населението (2700 цигари годишно). Повече пушат само жителите на Беларус и Ливан.

По данни на Американската медицинска асоциация за 2013 г. Македония е била на девето място в света по процент на пушачите сред мъжете над 15 години - 46 процента. Според процента на жените пушачи обаче тя е на шесто място след Гърция, България, Кирибати, Австрия и Франция. В Македония пуши всяка четвърта жена.

Първият закон за защита от пушенето в Македония е приет през 1995 г. и оттогава е допълван и изменян 8 пъти. Най-силни реакции имаше против измененията от 2010 г., когато пушенето бе изцяло забранено във всички заведения, включително на терасите и градините на ресторантите.

Въпреки ограничителните мерки обаче през последните 15 години броят на пушачите се е увеличил от 42 на 46 процента. Единствената положителна тенденция е, че намалява броят на пушачите във възрастовата група от 13 до 15 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разделението през погледа на киното в Кан
Разделението през погледа на киното в Кан
Рок ам Ринг продължава след вчерашното прекъсване поради опасения от тероризъм
"Рок ам Ринг" продължава след вчерашното прекъсване поради опасения от тероризъм