НОВИНИ

Македония пусна 170 сирийци и иракчани на своя територия

Връщането към разпоредбите на Шенген, включително стриктния контрол по външните граници, е предварително условие за решаване на мигрантската криза, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Македония отвори за кратко границата си с Гърция и пропусна едва 170 сирийци и иракчани, докато от другата страна са се струпали в очакване 10 хиляди души. Русия и Асад използват предизвиканите от тях мигрантски вълни като оръжие срещу Европа, обвини командващият НАТО в Европа.

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 02.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

7000 мигранти в два лагера и още 3 000 по поляните между тях са на гръцкия пункт Идомени на границата с Македония. През последното денонощие Скопие допусна няколко десетки бежанци, тръгнали към Северна Европа - първите преминали браздата от понеделник следобяд. Нови стотици хора се стекоха и днес в Идомени по така наречения Балкански път. Председателят на Европейския съвет е на Балканска обиколка в страните по трасето, които затвориха границите си в отговор на ограничения за допуск, въведени от Австрия.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: "Искам да заявя много ясно - спазването на Шенген няма алтернатива. Знам, че е трудно, но Шенгенските правила са основа за трайно Европейски решение".
;

След Виена, Любляна, Загреб и Скопие, утре Туск отива в Анкара преди срещата на върха с Евросъюза на 7 март. Брюксел очаква Турция да сдържа мигрантския наплив в замяна на финансова помощ. В потока бежанци в Европа има терористи, престъпници и чуждестранни бойци от Ислямска държава, заяви командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав пред сенатската комисия по въоръжените сили.

Филип Брийдлав - главнокомандващ силите на НАТО в Европа: "В тази среда Ислямска държава се разпространява като рак, като върви по най-малкото съпротивление и заплашва държавите в Европа както и нашата с терористични нападения".

Турция категорично отрече съобщения на европейски дипломати, че блокира мисията на НАТО в Егейско море за ограничаване на мигрантския поток. Евросъюзът оказва натиск върху Анкара да намали до под хиляда на ден мигрантите, достигащи до Гърция по море, при две хиляди в момента, заявиха представители на Брюксел, цитирани от Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интегрираха ли се ромите?
Интегрираха ли се ромите?
Още места в общинския приют за бедни във Варна
Още места в общинския приют за бедни във Варна