След НАТО и ЕС, и САЩ приветстваха окончателното решение на македонския парламент за промяна на името на Македония - на Северна Македония. Това беше условието на Атина да подкрепи Скопие по пътя към еврочленство и членство в Алианса. Лондон окачестви решението като "историческа стъпка". Албания го нарече "ясна проява на държавничество". Президентът на Косово Хашим Тачи каза, че македонският парламент е показал "смелост, визия и съвест". Сега погледите са насочени към Гърция.

"Добре дошла, Северна Македония", написа в Туитър гръцкият външен министър Кодзиас, но за разлика от него и премиера Алексис Ципрас, жители на Солун са недоволни от снощното решение на парламента в Скопие.

Солун е административен център на област Централна Македония в Гърция. Тук голямата новина от Скопие също е на първа страница.

Сотирис Дардаманис, жител на Солун: Очаквах това решение от страна на Скопие, но не го очаквах от гърците. За мен политиците са неприемливи.
Илияс Везиргиянис, жител на Солун: Искам гръцките депутати да не гласуват споразумението. Гръцкият народ го иска, но те са политици, не може да се разчита на тях.

Очаква се гръцките депутати да гласуват споразумението от Преспа до края на януари. Така името Северна Македония ще може да влезе в сила. Гръцкият министър-председател разполага с гласовете на 153 депутати от общо 300 и има нужда от просто мнозинство.

Конституционните промени ще се публикуват веднага в Държавен вестник в Македония, а подпис на президента няма да е необходим. Премиерът благодари на депутатите.

Опозиционната в Македония ВМРО-ДПМНЕ обаче не се отказва от съпротивата си и поиска предсрочни избори заедно с президентските през април тази година.