НОВИНИ

Македония реши за смяна на името, топката сега е в Гърция

След НАТО и ЕС, и САЩ приветстваха окончателното решение на македонския парламент за промяна на името на Македония - на Северна Македония. Това беше условието на Атина да подкрепи Скопие по пътя към еврочленство и членство в Алианса. Лондон окачестви решението като "историческа стъпка". Албания го нарече "ясна проява на държавничество". Президентът на Косово Хашим Тачи каза, че македонският парламент е показал "смелост, визия и съвест". Сега погледите са насочени към Гърция.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:05, 12.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

"Добре дошла, Северна Македония", написа в Туитър гръцкият външен министър Кодзиас, но за разлика от него и премиера Алексис Ципрас, жители на Солун са недоволни от снощното решение на парламента в Скопие.

Солун е административен център на област Централна Македония в Гърция. Тук голямата новина от Скопие също е на първа страница.

Сотирис Дардаманис, жител на Солун: Очаквах това решение от страна на Скопие, но не го очаквах от гърците. За мен политиците са неприемливи.
Илияс Везиргиянис, жител на Солун: Искам гръцките депутати да не гласуват споразумението. Гръцкият народ го иска, но те са политици, не може да се разчита на тях.

Очаква се гръцките депутати да гласуват споразумението от Преспа до края на януари. Така името Северна Македония ще може да влезе в сила. Гръцкият министър-председател разполага с гласовете на 153 депутати от общо 300 и има нужда от просто мнозинство.

Конституционните промени ще се публикуват веднага в Държавен вестник в Македония, а подпис на президента няма да е необходим. Премиерът благодари на депутатите.

Опозиционната в Македония ВМРО-ДПМНЕ обаче не се отказва от съпротивата си и поиска предсрочни избори заедно с президентските през април тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив вече е европейска столица на културата
Пловдив вече е европейска столица на културата
Жълтите жилетки в Париж протестираха за девети път, последваха ги и в Лондон
"Жълтите жилетки" в Париж протестираха за девети път, последваха ги и в Лондон