НОВИНИ

Македония с временно правителство

Македонският парламент одобри съставянето на временно правителство. Начело на кабинета е Емил Димитриев. Той е генерален секретар на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Служебният кабинет трябва да подготви предсрочните парламентарни избори в Македония, насрочени за 24 април.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:57, 19.01.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
македония временно правителство

Македония вече се готви за предсрочни избори. Единствено опозиционният социалдемократически съюз на Зоран Заев е против предложената дата на вота- 24 април.

Зоран Заев - лидер на Социалдемократическия съюз в Македония /16 януари 2016 г./: "Ако има избори на 24 април ние в такива избори няма да участваме."

Съюзът е против, защото иска регулация на медиите и контрол на избирателните списъци.

По-рано вчера председателят на македонския парламент прие оставката на бившия вече премиер Никола Груевски. Депутатите в Скопие одобриха съставянето на служебно правителство с 72 гласа За и 9 въздържал се. социалдемократите напуснаха заседанието. Македонският президент Георге Иванов възложи на Емил Димитриев от ВМРО-ДПМНЕ да състави правителство. Димитриев обеща справедливи и демократични избори.

Никола Груевски вече изрази увереност в победата на изборите. Те се провеждат съгласно междупартийното споразумение от 15 юли 2015 година за излизане от вътрешнополитическата криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прочута картина на Гоя в музея Прадо
Прочута картина на Гоя в музея Прадо
Автобуси тръгват през ГКПП Маказа между България и Гърция до лятото
Автобуси тръгват през ГКПП "Маказа" между България и Гърция до лятото