Македонският парламент одобри съставянето на временно правителство. Начело на кабинета е Емил Димитриев. Той е генерален секретар на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Служебният кабинет трябва да подготви предсрочните парламентарни избори в Македония, насрочени за 24 април.

Македония вече се готви за предсрочни избори. Единствено опозиционният социалдемократически съюз на Зоран Заев е против предложената дата на вота- 24 април.

Зоран Заев - лидер на Социалдемократическия съюз в Македония /16 януари 2016 г./: "Ако има избори на 24 април ние в такива избори няма да участваме."

Съюзът е против, защото иска регулация на медиите и контрол на избирателните списъци.

По-рано вчера председателят на македонския парламент прие оставката на бившия вече премиер Никола Груевски. Депутатите в Скопие одобриха съставянето на служебно правителство с 72 гласа За и 9 въздържал се. социалдемократите напуснаха заседанието. Македонският президент Георге Иванов възложи на Емил Димитриев от ВМРО-ДПМНЕ да състави правителство. Димитриев обеща справедливи и демократични избори.

Никола Груевски вече изрази увереност в победата на изборите. Те се провеждат съгласно междупартийното споразумение от 15 юли 2015 година за излизане от вътрешнополитическата криза.