НОВИНИ

Македония може да получи предложение за преговори и за ЕС, и за НАТО

Очаква се Македония да получи предложение за започване на преговори за членство в ЕС във вторник на Съвет по общи въпроси в Люксембург. Съветът ще бъде председателстван от българския министър на външните работи Екатерина Захариева. Генералният секретар на на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че на лидерската срещата на пакта през юли се очаква Македония да бъде поканена да започне и преговорите за присъединяване към Алианса.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:02, 22.06.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
македония получи предложение преговори нато

През април Европейската Комисия препоръча започване на преговори с Македония и Албания. Решението обаче трябва да бъде взето с пълно единодушие от всички държави членки на ЕС. Единствената пречка пред Македония беше решаването на спора за името с Гърция. След подписването на договора в Преспа пътят на Македония за започване на преговори е разчистен.

За разлика от Македония, Албания няма да получи покана на започване на преговори за членство. Много от държавите-членки на ЕС все още не са напълно убедени, че страна е изпълнила всички критерии. Като основни проблеми се споменават корупцията и борбата с организираната престъпност. Германия е сред страните, които все още е против. Днес и холандският парламент гласува за започването на преговори с Македония, но не и с Албания.

Генералният секретар на на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че на лидерската срещата на пакта през юли се очаква Македония да бъде поканена да започне и преговорите за присъединяване към Алианса. За да бъде приета в НАТО, тя ще трябва да получи одобрението на всички държави от пакта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов запозна Виктор Орбан с позицията на България по темата миграция
Бойко Борисов запозна Виктор Орбан с позицията на България по темата миграция
Тръмп заплаши с 20-процентови ответни мита върху европейските автомобили в САЩ
Тръмп заплаши с 20-процентови ответни мита върху европейските автомобили в САЩ