НОВИНИ

Македонски филм е един от претендентите за „Златна мечка“

В третия ден на кинофестивала Берлинале македонски филм посяга към голямата награда „Златната мечка“. Лентата разказва истински, но малко забелязан случай - през 2014 г. на Йордановден жена вади кръста от студените води и предизвиква смут сред мъжете и църковния клир. А на въпрос за смяната на името на Македония, режисьорката Теона Стругар Митевска я определи като „болезнена, но необходима“.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:44, 10.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Пълна зала в „Берлинале паласт“ и бурни аплодисменти след края на прожекцията. Македонски филм за първи път е включен в състезателната програма на фестивала. Също така за първи път творчески се разработва темата за Православната църква и мястото на жените в нея.

Режисьорът Теона Стругар Митевска по завладяващ начин е успяла да направи прекрасна балканска сатира между гняв и меланхолия.

Теона Стругар Митевска, режисьор: През 2014 г. жена скача за кръста и го хваща. Това предизвиква гняв в местното население. После църквата иска жената да върне кръста.Тя е обикновен човек, вярва в справедливостта. Така че ние разработихме тази история.

Сред конкурентите днес беше показан и друг забележителен филм - „Мистър Джоунс“ на полската режисьорка Агнешка Холанд. Самото му включване в програмата на „Берлинале“ предизвика смут в Русия. Лентата разказва за кореспондента от Уелс Гарет Джоунс, който се опитва да документира т.нар. „Голодомор“ и да информира света за трагедията.

Историческата оценка на събитията от 1932 и 1933 г. е спорна в Москва и Киев.

В основата стои въпросът дали етническото прочистване чрез глад на 3,5 до 14,5 млн души е целенасочено дело на сталинската политика, за да прекърши украинската съпротива или е резултат от лоша реколта и насилствена колективизация на селското стопанство. По онова време и в България се е събирало зърно в помощ на гладуващите.

Победителите на „Берлинале“ ще станат ясни след седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Лолова на 85 години
Татяна Лолова на 85 години
Мъж и жена са задържани при акцията на Икономическа полиция в Пловдив
Мъж и жена са задържани при акцията на Икономическа полиция в Пловдив