НОВИНИ

Македонски вестници коментират приетия Закон за употреба на езиците

Законът за употреба на езиците, който бе гласуван в македонския парламент с 64 гласа "за", предвижда редица промени в държавата, които ще имат финансово отражение, като например формирането на специална агенция и инспекторат, които ще са задължени да следят прилагането на законовите клаузи, пише скопският вестник "Вечер". Законът влиза в сила веднага след като бъде публикуван в Служебен вестник, пише изданието.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:27, 16.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света
македонски вестници коментират приетия закон употреба езиците

В закона се предвижда албанският да бъде официален на цялата територия. Двуезичието ще се прилага във всички държавни институции, обществени предприятия, агенция, институти, организации. Албанският ще се използва в парламента, правителството, конституционния съд, изборния процес, образованието, здравеопазването, личните документи и др. Всички органи на държавната власт ще имат двуезични уеб страници. Законът ще струва на бюджета 106 милиона денара.

Симптоматично е, че законът за двуезичието предвижда високи глоби / 5000 евро/, ако държавна институция не употребява албански език, но няма такова наказание, ако служителите в държавния сектор не употребяват македонски език, пише "Вечер". С това излиза, че задължителен официален език, със заплаха от наказание, в публичния и държавния сектор е само албанският, а според наказателната политика македонският е само факултативен, отбелязва в. "Вечер".

Законът за употреба на езиците е напълно в съгласие с конституцията и поправка 5, които са приети преди 17 години. Никой не е и не може да бъде над конституцията. Същевременно този закон напълно гарантира съответната употреба на македонския език и е сериозен принос в изграждането на концепцията едно общество за всички граждани, заявил премиерът Зоран Заев, пише в. "Нова Македония". В съобщение за медиите Заев призова да бъде отхвърлена политиката на разделение, раздор и конфликти и да се осъществят реформите. С подобряването на правата за употреба на езиците не губи никой, оценява премиерът, а само се създават условия за по-добра комуникация между гражданите и институциите, а невъзпрепятстваната комуникация на гражданите е цивилизационна придобивка, пише в. "Нова Македония".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънец спечели за трети път най-тежкия ултрамаратон в света
Румънец спечели за трети път най-тежкия ултрамаратон в света
Емил Радев: ​Има много модели за избягване на данъци в рамките на ЕС
Емил Радев: ​Има много модели за избягване на данъци в рамките на ЕС