Първо съвместно заседание на правителствата на България и Македония. След него стана ясно, че договорът за добросъседство между двете страни, подписан на 1 август, ще бъде ратифициран от македонския парламент през декември. Борисов и Заев се надяват най-много до 6 месеца да отпаднат и високите цени на роуминга между двете държави след подписаното днес споразумение. Българският премиер изрази твърдата подкрепа на страната ни за евроатлантическия път на Македония.

Исторически момент - така Зоран Заев нарече тази първа двустранна правителствена среща. Наред с най важната новина, че се е договорил с опозицията договорът за добросъседство да бъде ратифициран следващия месец от македонски парламент Заев, благодари на Бойко Борисов и за голямата подкрепа, която оказва на Македония по пътя към Европейския съюз и НАТО.

А българският премиер каза, че и пред Юнкер и пред Таяни е обяснил, че за Европа няма риск, а само полза ако се работи в посока на присъединяване първо в инфраструктура и то не само пътища, пристанища и гари но и в сферата на комуникациите и образованието. Защото, както каза той, когато се влагат пари в такива неща, не се правят войни.

Струмица е родният град на Заев, град, в който той беше 3 мандата или общо 12 години кмет и посрещането тук на българския премиер беше повече от радушно.

Отношението на хората показва, че сме на прав път в това, което правим, каза Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Струмица с 11 от общо 20 министри от кабинета

Зоран Заев го посрещна с думите, че е преди всичко негов приятел, а след това колега. Заведе го първо във Водечкия манастир край града, за да говорят на 4, а след това и с владиците. И както обясни по-късно Борисов винаги, когато тръгва да прави нещо важно като християнин се помолва първо за божията благословия.

Двамата премиери поднесоха венци пред паметника на трагично загиналия в самолетна катастрофа македонски президент Борис Трайковски.

Отговаряха заедно и на въпроси на хората, които питаха кога ще имат по-добри пътища и по-високи доходи. След заседанието на двете правителства се подписаха 9 документа за намаляване на таксите за роуминг между България и Македония, за нова междусистемна газова връзка, също в областта на външната политика, инвестициите, отбраната, туризма, инфраструктурата и реакцията при бедствия.

Двете правителства се договориха днес български експерти да помогнат в конкретни сфери, свързани с реформите по европейския път на страната. А на въпрос на "По света и у нас" каква е тайната на това бих го нарекла мълниеносно стопляне в отношенията отговориха.

Като приоритетен инфраструктурен проект Заев и Борисов определиха европейския проект за коридор номер 8, който ще даде възможност от Албания през Скопие до България да се свърже Азия с Балканите. Борисов нарече проекта пълноводна река, около която ще се развие и икономика и туризъм, и бизнес.

От българска страна на Струмица беше дарен днес и специализиран автомобил за хора с увреждания.

На въпрос на македонска медия дали с подписания договор за добросъседство се признава македонския език Зоран Заев отговори, че е подписан и на двата езика, а Бойко Борисов отговори, че самият факт, че всички в залата, а и навън с хората се разбират, е достатъчен и посъветва всички хора в двете страни да загърбят историята и да работят заедно за по-хубаво бъдеще.

Регионалните министри на двете страна откриха и новия път до Петрич, а военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се срещна с българите в Струмица.