НОВИНИ

Македонски журналист разруши паметна плоча на български войни

Македонски гражданин предизвика възмущение, след като публикува снимки във Фейсбук как с чук разрушава паметна плоча в памет на загиналите български войници по време на битката на връх Каймакчалан през Първата световна война. Постъпката му беше определена като хулиганска, а директорът на Националния исторически музей - професор Божидар Димитров се закани да го даде на съд за рушене на културно-исторически паметник.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:05, 23.09.2016
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Миленко Неделковски се представя като журналист. Има свое предаване, излъчвано по македонския Канал 5. В миналото е бил спортен журналист. По информация на наши източници в Македония срещу него се водят множество дела. Пред "По света и у нас" заяви, че вчера е отишъл на Каймакчалан, за да снима документален филм. Във фейсбук профила си публикува снимки как размахва чук и пише - мисията е завършена - унищожена е незаконно поставена плоча от български престъпници. През май група български военни от 68-бригада поставят плоча в памет на загиналите при битката на Каймакачалан. Миленко Неделковски сезирал македонските власти, но накрая решава да действа сам.

Миленко Неделковски: "Исках единствено да отговорим на българската провокация, където няколко души влязоха криминално като престъпници на територията на Република Македония и да унищожим това там, дето са го поставили".

Македонският гражданин публикува снимките само два дни, след като на Каймакчалан за първи път 100 години след трагичната битка на планинския връх, българи се събират, за да почетат паметта на загиналите при Първата световна война. На мястото са и български гвардейци, архимандрит Атанасий и адмирал Пламен Манушев - заместник-председател на парламентарната комисия по външни работи и член на комисията по отбрана.

Адмирал Пламен Манушев, заместник-председател на парламентарната комисия по външни работи и член на комисията по отбрана: "Този връх Каймакчалан, най-високия връх на Нидже планина, върха на върховете, чу за първи път българския химн, ние го изпяхме всички без команда и всички плакаха...Това беше".

На официалното поклонение на 20 септември българите почитат паметта на всички загинали при битката - около 3 200 български войници и 6 хиляди сръбски военнослужещи, палят свещи и в намиращия се в близост параклис.

Адмирал Пламен Манушев, заместник-председател на парламентарната комисия по външни работи и член на комисията по отбрана: "За да няма приказки поставихме венците върху граничния камък от гръцка страна, а на половин метър от този камък военни от 68-ма бригада бяха ходили май месец и за да няма също така приказки, нещо да почетем нашите воини, бяха сложили една табелка, една гилза и за да не се хвърли я бяха бетонирали. Той се е изгаврил после с паметта на тези хора, отишъл е разхвърлял е венците, блъска с някакъв чук и лъже, тъй като плоча нямаше, табелка нямаше".

Неделковски твърди, че поставените венци остават непокътнати. Постъпката му, обаче, е разтълкувана като вандалски акт.

проф. д-р Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей": "Мръснишка постъпка. Още едно доказателство, че македонизмът е сръбска политическа идея.Теоретично той би трябвало да бъде най-малкото неутрален, тъй като там македонци не са се сражавали."
;

Дни преди постъпката на Миленко Неделковски по македонската телевизия Сител е излъчена дискусия с открита телефонна линия за българската паметна плоча на Каймакчалан и повечето зрители се изказват в подкрепа на почитането на паметта на загиналите.

Епопеята на Каймакчалан е единствената битка в световната военна история, водена на такава надморска височина и завършва с победа на сръбските войски. Сражават се само две бригади от една българска дивизия, а жертвите, които България дава са 6 пъти повече, отколкото при битката при Дойран пак от първата световна война. Професор Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей заяви, че ще даде на съд македонския гражданин.

проф. д-р Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей: "Тъй като той засяга български културно-исторически паметник, който той е разрушил. и той ще бъде осъден най-вероятно от наш съд, имаме право, правили сме го и друг път, макар и в други държави."

На 16 септември на връх Каймакчалан се състоя друго официално поклонение по повод 100-годишнината от сраженията. Македонският президент Георге Иванов и президентът на Сърбия Томислав Николич положиха заедно цветя в памет на загиналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Преди срещата на върха в Австрия
От нашия пратеник: Преди срещата на върха в Австрия
Къде да се забавляваме през есенния уикенд
Къде да се забавляваме през есенния уикенд