НОВИНИ

Македонските граждани, които живеят в чужбина, вече гласуват за референдума

Гласуването за референдума в Македония започна за гражданите, които живеят в чужбина. Македонците извън страната могат да гласуват в консулските и дипломатически представителства на 33 страни по света. 3000 затворници и болни също днес ще гласуват в подвижни урни. За всички останали е ден за размисъл.

Александър Марков
от Александър Марков
12:19, 29.09.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Около 3000 са македонските граждани, регистрирани в чужбина, които още днес ще могат да гласуват за референдума. Според предварителните проучвания, очаква се македонската диаспора в чужбина да бойкотира този референдум. Но урните, които се очаква да бъдат запечатани в дипломатическите и консулските представителства на страната, ще бъдат официално отворени след края на гласуването утре. Други 3000 македонци също ще гласуват днес, тъй като те са под запрещение, в затвор или са с тежко заболяване. Те ще могат да упражнят правото си на глас в подвижни избирателни урни.

;

От Държавната избирателна комисия съобщиха, че изборните книжа вече са напечатани и са доставени до всички избирателни секции. Прокуратурата и полицията са сформирали специална комисия, която да следи и да отговаря на всички сигнали, за да се осигури нормалното гласуване. Очаква се мнозинството от албанците да подкрепят този референдум. Докато при македонците ситуацията е малко по-различна, защото около 70% от тях не одобряват смяната на името на Македония, но пък повечето са "ЗА" членството на страната в ЕС и НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Последните месеци са белязани от нестабилност на управляващата коалиция
Нинова: Последните месеци са белязани от нестабилност на управляващата коалиция
Голямо количество хероин задържаха на ГКПП Капитан Андреево
Голямо количество хероин задържаха на ГКПП "Капитан Андреево"