НОВИНИ

Македонските граждани подкрепят разрешаването на спора с името, сочи проучване

Македонските граждани подкрепят намирането на решение на спора с Гърция за името с цел страната да влезе по-бързо в ЕС и НАТО, показват резултатите от телефонна анкета, съобщава агенция МИА.

bnt avatar logo
от БТА
18:20, 03.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света
македонските граждани подкрепят разрешаването спора името сочи проучване

„За“ решение се обявяват 61 процента от гражданите (43 напълно, а 18 на сто донякъде), сочат резултатите от анкетата, извършена от 19 до 26 януари върху представителна извадка от 1000 анкетирани.

Подкрепа за промяна на името с цел приемане в ЕС и НАТО са изразили 50 процента от македонците (30 на сто напълно и 20 на сто донякъде), и 95 процента от албанците (84 на сто напълно, а 11 на сто донякъде).

На въпрос ще се промени ли с промяната на името и значението на това какво са Македония и македонският народ, 34 процента отговарят, че ще се промени изцяло, а 19 на сто, че ще се промени донякъде. 33 на сто смятат, че изобщо няма да се промени, а четири процента - че донякъде няма да се промени.

За 60 на сто от анкетираните македонци с промяната на името ще се промени и идентичността /за 40 процента напълно, а за 20 на сто донякъде/, а 35 процента са на обратното мнение.
При албанците резултатите са следните: 30 на сто смятат, че ще се промени /според 13 на сто напълно, според 17 на сто частично/. 48 процента са на мнение, че идентичността изобщо няма да се промени, а според 10 на сто донякъде няма да се промени.


Междувременно, Атина се готви за утрешния митинг срещу употребата на понятието Македония в решението по спора между Гърция и Македония за името на страната. В Солун преди две седмици такъв протест събра повече от 90 хиляди души от цяла Гърция, утрешният, според организаторите, ще е още по-голям.

Очаквайте подробности от пратеника на БНТ в Гърция Тоня Димитрова.

;

Ако сте чакали сензация от визитата на Матю Нимиц в Атина и после в Скопие, сигурно ще останете излъгани. Препоръката ми е оттук нататък, както и повече от 20 години досега, да не се зареждате с прекомерни очаквания от Нимиц, посредникът на ООН в спора за името на Македония, написа за БНТ дългогодишният кореспондент на обществената телевизия в Скопие Костадин Филипов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжен мъж откри огън от колата си срещу пешеходци в италианския град Мачерата
Въоръжен мъж откри огън от колата си срещу пешеходци в италианския град Мачерата
БСП настоява да бъде изслушен председателят на ДАНС заради кмета на Септември
БСП настоява да бъде изслушен председателят на ДАНС заради кмета на Септември