НОВИНИ

Македонските медии за посещението на Заев у нас

По различен начин медиите в Скопие коментират визитата на премиера Зоран Заев в България. Повечето акцентират на получените обещания от България за подкрепа за началото на преговорите за членство на Македония в ЕС и на това, че историческите тези няма да нарушат възможността двете страни да отгърнат нова страница в двустранните си отношения. Някои от медиите, които изразяват мнението на доскоро управляващата ВМРО-ДПМНЕ обаче излязоха със заглавия ”Заев се отказва от македонската история” и „Подаряваме на България най-значителния македонски празник”.Повече за коментарите в македонската преса - обобщава Костадин Филипов

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
16:56, 21.06.2017
Чете се за: 03:03 мин.
У нас
македонските медии посещението заев нас

Задължение на лидерите е да потвърдят, че историята ни свърза, а не ни разделя. Тези думи на македонския премиер Зоран Заев извежда на преден план в информацията си от София пратеникът на ТВ 24вести от Скопие. Информацията обхваща всички прояви по време на двудневното посещение на Заев в София, срещите му с премиера Борисов, отделните разговори на неговите министри с българските им колеги, както и основните акценти на договореностите.

В същото време обществената Македонска радио и телевизия от българската столица акцентира на получените „искрени обещания за подкрепа на началото на преговорите от страна на България за членство в европейското семейство”. На същата тема е и акцентът на сайта А1 он лайн, който акцентира на думите на македонския премиер, че Македония очаква начало на преговорите за членство в ЕС през следващата, 2018 година, като за това има пълната подкрепа от страна на България.

Медиите в Скопие обръщат внимание и на оценките, които премиерът на Македония е дал на пресконференцията днес след приключването на разговорите си с българските партньори. Според Заев, цитиран от специалния пратеник на частния ТВ канал „Телма” Саня Васич, „отношенията с България на Македония дълги години бяха охладнели поради политически причини”. На въпрос, поставен от български журналисти, македонският премиер е отговорил, че „голяма част от историята е обща и че в македонските учебници ще бъде променено всичко, което не е в духа на новия дух на сътрудничество”.

В тази насока е и вниманието, което македонската секция на Дойче Веле отделя на основното, което лидерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев са отделили. Според авторката, известната журналистка Катерина Блажевска, „старите фобии и исторически тези на „търговци-единаци” няма да нарушат възможността Македония и България да отгърнат нова страница в двустранните си отношения”.

Но Блажевска не пропуска да цитира някои от заглавията, които, според нея, отразяват мнението на доскоро управляващата ВМРО-ДПМНЕ, изразени в неназовани и контролирани от партията медии.

”Заев се отказва от македонската история”, „Подаряваме на България най-значителния македонски празник”, пишат те, като се допълва, че с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество Заев се отказвал от три спорни точки - отказва се от македонското малцинство в България, отказва се от македонската история и се отказва от македонския език.

Блажевска цитира един от най-опитните и възрастни политици в Скопие, първият председател на парламента на суверенна Македония Стоян Андов. Според него, „това е отлично начало за Македония и България, тъй като се открива пътя за по-различни отношения и ситуация в района”. Андов допълва, че според него, „атмосферата между част от историците е лоша, но че тя трябва да се анализира през дейностите на Академиите на науките на двете страни. Там трябва нещата да се успокояват, препоръчва още Андов.

Частният ТВ канал Алсат-М, който се излъчва и на албански, и на македонски език триумфално обявява, че „България ни даде сигнал за истинско приятелство”. Информирайки за срещата на Зоран Заев с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, телевизията акцентира на думите на Главчев, че България има последователна политика за подкрепа на евроатлантическото членство на Македония. В същото време се обръща внимание на изразеното задоволство от факта, че политическата ситуация в Македония постепенно се успокоява и се стабилизира.

Един от акцентите, особено на втория ден от визитата на Зоран Заев и придружаващите го министри е перспективата за активизиране на двустранните икономически връзки, особено тези в областта на енергетиката.

„Новата златна глава на отношенията ще започне със свързването на енергийните системи на двете страни”, пише сайтът Инфоплюс, който се води от известния журналист Бранко Геровски. Сайтът подчертава, че през следващия период Македония и България ще подготвят и подпишат Меморандум за развитието на енергетиката. Частният ТВ канал Нова ТВ акцентира на възможността Македония и България да реализират съвместни енергийни проекти, като ползват за това фондовете на Европейския съюз.

В същото време обаче като мълния сайтът помества новината, че доскоро управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ официално е поискала да види проекта за Договор за добросъседство и сътрудничество между двете държави, който Заев и Борисов имат намерение да подпишат на 2 август в Скопие. Според партията, македонският език експлицитно би трябвало да бъде споменат в договора, а не да бъде използвана формулата „на конституционните езици” на двете страни.

„В този момент гражданите нямат никакви, ама съвсем никакви информации какво е договорил в София Зоран Заев, което е срамно и неприемливо”, твърди доскорошният шеф на парламента Трайко Веляновски, изразил публично позицията на ВМРО-ДПМНЕ. Същото искане- за запознаване с това, „което Заев е договорил в София”, представя и Македонската радио и телевизия.

С подобна критика към премиера Заев се отличава и близкият до ВМРО-ДПМНЕ портал „Курир”, който извежда на преден план мнението на опозиционната партия Гражданска опция за Македония /ГРОМ/, според която „Заев, вместо да отиде при земеделците в село Росоман, които протестират против невъзможността да продадат прасковите си, отишъл в София да продава македонските национални интереси”. Според партията, коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, с приемането на идеята за общата история с България и съвместно отбелязване на празниците Заев бил потвърдил българската теза за „Един народ - две държави!”.

Медиите в Скопие подчертават, че двудневната визита на Зоран Заев и придружаващата го делегация в София е приключила със среща с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Вероятно още от тази вечер телевизиите в своите дебатни емисии или утре на своите страници вестници и портали ще дадат време и място за постигнатото от Зоран Заев в София, или ще изразят съгласия и несъгласия с „отстъпките”, които той е направил пред България. Предстои да се види.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Затопляне през почивните дни
Затопляне през почивните дни
12:33, 26.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката
Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката
12:22, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Поредна доза словесни атаки между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
Поредна доза словесни атаки между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
12:18, 26.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
12:11, 26.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Синя зона в София и в неделя?
Синя зона в София и в неделя?
12:07, 26.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Изграждат бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"
Изграждат бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"
11:57, 26.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Седмицата в снимки: 16 - 26 април
Седмицата в снимки: 16 - 26 април
11:41, 26.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Директорът на Народния театър съди за обида и клевета режисьора Александър Морфов
Директорът на Народния театър съди за обида и клевета режисьора Александър Морфов
11:31, 26.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Приеха на първо четене промени в Закона за хазарта
Приеха на първо четене промени в Закона за хазарта
11:00, 26.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
ИТН праща в прокуратурата доклада от комисията за митниците
ИТН праща в прокуратурата доклада от комисията за митниците
10:54, 26.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
СДВР показа устройството, с което се изстрелват ракети на мачовете (СНИМКИ)
СДВР показа устройството, с което се изстрелват ракети на мачовете (СНИМКИ)
10:43, 26.04.2024
Чете се за: 01:45 мин.
ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни
ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни
10:30, 26.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Земеделци от Сливо поле са разочаровани от застрахователи
Земеделци от Сливо поле са разочаровани от застрахователи
Борис Бекер банкрутира
Борис Бекер банкрутира