Македонският парламент прие с 68 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" решение на 30 септември да бъде свикан референдум за новото име на страната, който ще има консултативен характер, предаде агенция МИА.

Въпросът на референдума ще гласи "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция". В гласуването не участваха депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, които излязоха от парламентарната зала, след като техният депутат Никола Мицевски заяви, че въпросът за референдума е "неточен, многозначен и манипулативен". Той изтъкна, че с консултативния характер на референдума се открива възможност за произволно тълкуване на резултата.

Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ внесе две предложения за изменения по проекторешението за референдума, но не присъства, когато те бяха включени в дневния ред и бяха отхвърлени при гласуването. Решението за насрочване на референдума бе гласувано с мнозинство в 120-местния парламент. Скопие и Атина дълги години водиха спор за името на Бившата югославска република Македония, което според Гърция съдържа в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област и към античната гръцка цивилизация, припомня Ройтерс.

След период на политическа криза, правителството на Зоран Заев, избрано през 2017 г., постигна споразумение с Гърция за преименуване на страната на Република Северна Македония. Националистите в страната, включително президентът Георге Иванов, и партия ВМРО-ДПМНЕ се обявиха против споразумението, изтъквайки, че то противоречи на конституцията. Те се обявиха и против референдума.

Разходите за организиране на референдум за името на Република Македония, който ще се състои на 30 септември, ще възлизат на 3,5 милиона евро. Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет чрез преразпределяне на фондовете, реши днес парламентът.