НОВИНИ

Македонският парламент одобри споразумението за името с Гърция

Македонският парламент одобри Договора за разрешаване на спора за името с Гърция. "За" гласуваха 69 депутати. Народните представители от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарна зала по време на гласуването.

bnt avatar logo
от БТА
14:44, 20.06.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света
македонският парламент одобри споразумението името гърция

Сега предстои Договорът да бъде изпратен до президента Георге Иванов за подпис. Той има 7-дневен срок за произнасяне. Ако наложи вето, документът ще се прегласува в парламента и ще трябва да получи подкрепа от поне 61 народни представители.

;
Зоран Заев, премиер на Македония: Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език. Имаме ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, в продължение на векове и столетия. Не сме предали нищо, нито пък някой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на гражданите и на нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс за споразумението.

Премиерът подчерта, че споразумението е подкрепено от всички международни партньори, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще. Заев очаква дата за преговори от Съвета на ЕС до края на месеца.

Зоран Заев, премиер на Македония: Вместо горчивината и гнева, нека заедно да пишем бъдещите страници, да водим гражданите към обща процъфтяваща Македония, следвайки примера на напредналите европейски държави. Получаваме приятел и стратегически партньор, гарантираме стабилността и сигурността на Македония, отваряме пътя към ЕС и НАТО. Ние постигаме стремежа на нашите предци да бъдат признати от всички като македонци, говорещи македонски. Това е исторически акт, чрез който Македония и гражданите й имат шанс.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 200 къщи в софийския кв. Симеоново с канализация до края на годината
Още 200 къщи в софийския кв. "Симеоново" с канализация до края на годината
Кабинетът отпуска половин милион за ремонт на покрива на Националната библиотека
Кабинетът отпуска половин милион за ремонт на покрива на Националната библиотека