Македонският парламент одобри Договора за разрешаване на спора за името с Гърция. "За" гласуваха 69 депутати. Народните представители от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарна зала по време на гласуването.

© БТА

Сега предстои Договорът да бъде изпратен до президента Георге Иванов за подпис. Той има 7-дневен срок за произнасяне. Ако наложи вето, документът ще се прегласува в парламента и ще трябва да получи подкрепа от поне 61 народни представители.

Зоран Заев: Ако трябва, ще поискаме импийчмънт на президента Иванов

Зоран Заев: Ако трябва, ще поискаме импийчмънт на президента Иванов

Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство щ...

Зоран Заев, премиер на Македония: Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език. Имаме ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, в продължение на векове и столетия. Не сме предали нищо, нито пък някой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на гражданите и на нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс за споразумението.

Премиерът подчерта, че споразумението е подкрепено от всички международни партньори, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще. Заев очаква дата за преговори от Съвета на ЕС до края на месеца.

Зоран Заев, премиер на Македония: Вместо горчивината и гнева, нека заедно да пишем бъдещите страници, да водим гражданите към обща процъфтяваща Македония, следвайки примера на напредналите европейски държави. Получаваме приятел и стратегически партньор, гарантираме стабилността и сигурността на Македония, отваряме пътя към ЕС и НАТО. Ние постигаме стремежа на нашите предци да бъдат признати от всички като македонци, говорещи македонски. Това е исторически акт, чрез който Македония и гражданите й имат шанс.
Македонският парламент разгледа договора с Гърция за новото име

Македонският парламент разгледа договора с Гърция за новото име

Македонският парламент одобри искането на външния министър Никола Димитров да бъде приет по съкратената процедура внесеният от правителството законопр...