НОВИНИ

Македонският парламент ратифицира договора с Гърция

Парламентът в Скопие ратифицира договора с Гърция за името Северна Македония. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не участва във вота. Договорът вече е при президента Георге Иванов. В дневния ред на срещата на високо равнище на НАТО - на 11 и 12 юли в Брюксел, е залегнала и точка за поканата на Македония за членство в алианса. Премиерът Бойко Борисов поздрави във Фейсбук македонския парламент за ратифицирането на договора, което нарече "смела и решителна стъпка".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:19, 20.06.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Исторически шанс, който не бива да бъде пропускан и храбра стъпка към спокойното бъдеще на децата ни - така определи решението македонският премиер Зоран Заев по време на днешния дебат за ратифицирането на договора, който слага край на 27 годишния спор за името на Македония.

Всички присъстващи в залата 69 депутати гласуваха "за".

Депутатите от опозицията и народен представител от мнозинството, който се обяви против, не присъстваха в залата.

Ратифицираният договор вече е изпратен в канцеларията на президента Георге Иванов. По-рано днес той за пореден път каза, че позицията му остава непроменена и няма да подкрепи договора и призова премиера Заев веднага започне процедура по импийчмънт.

В телевизионно интервю снощи Заев не изключи възможността, ако Иванов не подпише договора, след референдума, да се върви към отстраняването на държавния глава. Иванов има седемдневен срок да се произнесе по споразумението с Гърция. Ако той откаже да подпише, документът ще бъде върнат за второ гласуване, при което се изисква абсолютно мнозинство от 61 гласа. В този случай президентът е длъжен да го подпише.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в Закона за хазарта ще бъдат съгласувани с Брюксел
Промените в Закона за хазарта ще бъдат съгласувани с Брюксел
Премиерът Борисов прие оставката на социалния зам.-министър Росица Димитрова
Премиерът Борисов прие оставката на социалния зам.-министър Росица Димитрова