Македонският парламент прие проектозакона за ратификация за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, предаде македонската агенция МИА. „За“ гласуваха 61 депутати, а един се въздържа. Министерството на външните работи на Република България приветства решението на парламента на Република Македони, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

© БТА / Архив
Събитията през 2017 г. - Подписването на договора за добросъседство с Македoния

Събитията през 2017 г. - Подписването на договора за добросъседство с Македoния

С какво ще запомним отиващата си 2017 година? БНТ Ви припомня някои от най-интересните и впечатляващи събития на 2017-та. В 60 минути репортерите и ре...

Договорът защитава интересите и на Македония, и на България, заяви външният министър на Македония Никола Димитров.

Никола Димитров, министър на външните работи на Македония: Има хубава символика, защото на днешния ден първа България призна независимостта на Македония като държава.

„С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани“, се посочва в изявлението на българското Външно министерство.

„Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония.

Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен“, завършват в изявлението на българското МВнР, разпространено от пресцентъра на Министерството.

„Поздравявам парламента на Република Македония за решението днес“, написа във фейсбук министърът на външните работи Екатерина Захариева.