Македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония. Законът беше приет вчера за втори път на фона на протести във и пред сградата на Парламента.

Македонският президент заяви, че Конституцията и съвестта му не му позволяват да подпише закона за официалните езици. Според Георге Иванов при гласуването е била нарушена парламентарната процедура.

През януари той наложи вето и така законът влезе на трето четене в парламента. От ВМРО-ДПНЕ предоложиха над 35 000 поправки. Вчера не се стигна до обсъждането им.

В напрегната атмосфера и без дебати, законът беше приет с 65 гласа "за". Охраната на парламента успя да предотврати физическата саморазправа между бившия премиер Никола Груевски, който е депутат от ВМРО-ДПМНЕ, и председателя на Събранието Талат Джафери.

Според македонската конституция държавният глава не може да наложи два пъти вето на един и същ закон. Никъде не споменава в какъв срок президентът трябва да го подпише. Приемането на закона за употребата на езици е част от коалиционното споразумение между управляващите социалдемократи и албанските партии.

Албанският език стана втори официален в Македония

Албанският език стана втори официален в Македония

Парламентът в Скопие прие закона за езиците в напрегната атмосфера. И докато пред македонската Влада се събраха разгневени протестиращи, вътре в залат...