НОВИНИ

Македонският президент с похвални думи към България

В интервю за български медии македонският президент Стево Пендаровски признава, че България, заедно с Гърция, е помогнала за по-бързото излизане на страната му от международна изолация. Пред БГНЕС македонският президент изразява надежда Скопие все пак да получи покана за присъединителни преговори с ЕС.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:11, 01.12.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Скопие работи интензивно за по-свободно и пълно зачитане на историческите факти, твърди Стево Пендаровски по повод работата на съвместната комисия за историята и образованието. Той констатира, че и от двете страни засега стереотипите са по-силни от политическата реалност. Но отдаде дължимото на България.

Стево Пендаровски, президент на Северна Македония: Не е преувеличение квалификацията, която Зоран Заев често дава за ролята на Бойко Борисов и настоящото българско правителство през последните две години, според която българският премиер, заедно с Ципрас, са помогнали да излезем по-бързо от международната изолация. Наистина го мисля.

Пендаровски отбеляза, че и Заев е постъпил смело с подписването на Договора за приятелство и добросъседство само два месеца след като смени Никола Груевски, чието управление нарече "антибългарски режим".

Стево Пендаровски, президент на Северна Македония: Политически беше трудно да се аргументира, защото нашето общество беше като препарирано - чакаше само лоши новини и само така да се каже неприятелски действия от София.

Президентът на Северна Македония предупреди, че за Скопие ще е катастрофално, ако и на срещата на върха на Евросъюза в Хърватия на 6 май догодина не получи дата за присъединителни преговори.

Стево Пендаровски, президент на Северна Македония: Тогава проблемът ще е още по-голям от гледна точка на запълването на стратегическия вакуум, защото ще е ясно, че ЕС няма никакво намерение да се отвори бързо за Западните Балкани.

В международната политика правило номер едно e, че ако една организация или голяма държава остави празно място, друга ще го запълни, убеден е Стево Пендаровски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания ще преразгледа досиетата на предсрочно освободените затворници
Великобритания ще преразгледа досиетата на предсрочно освободените затворници
Доклад: 11 млрд. лв. е стойността на ВиК мрежата в България
Доклад: 11 млрд. лв. е стойността на ВиК мрежата в България