НОВИНИ

Македонският президент връчи мандат за съставяне на правителство на Зоран Заев

Президентът на Македония Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на социал-демократите Зоран Заев. Така политическата криза в страната е на път да се реши. До днес, президентът отказваше да връчи мандат на Заев заради т.нар. Тиранска платформа. Иванов вече смята, че пречките за запазване на унитарния характер на държавата са отстранени. ЕС приветства решението му.

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 17.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Пет месеца след предсрочните избори в Македония, президентът Георге Иванов връчи оспорвания мандат за правителство на социалдемократическата партия , която се класира втора във вота.

Георге Иванов, президент на Македония: Днес изпълняваме този и този член на Конситтуцията.

Бъдещият премиер Зоран Заев гарантира суверенитета на страната.

Зоран Заев, лидер на Социалдемократическата партия в Македония: Гарантираме държавността,суверенитета.

Изявлението на Заев е важно, защото досега той не получаваше мандат заради така наречната "тиранска платформа", част от предизборната кампания на албанските партии, с които Заев преговаря. Президентът искаше от тях гаранции за целостта на държавата. Заев ще се опита да формира кабинет до 10 дни. Заев ще разговаря за коалиция с трите партии на етническите албанци Демократичния съюз за интеграция, Беса и Алианс на албанците .

Зоран Заев, лидер на Социалдемократическата партия в Македония: Новото правителство ще изгради гражданска, цивилна и унитарна Македония.

Така политическата криза в Македония е на път да се реши. През април, в скопския парламент избухнаха размирици в парламента заради противопоставянето между социалдемократи и ВМРО ДПМНЕ на досегашния премиер Никола Груевски. Повод за ръкопашните боеве стана изборът на етнически албанец за председател на Събранието. Талат Джафери получи одобрението на Съединените щати и Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресия на улицата: Мъж счупи с ритник крака на възрастна жена в Бургас (обзор)
Агресия на улицата: Мъж счупи с ритник крака на възрастна жена в Бургас (обзор)
Оттеглиха законопроекта за удължаване на срока за застрояване на Черноморието
Оттеглиха законопроекта за удължаване на срока за застрояване на Черноморието