Македонският президент Георге Иванов ще проведе утре отделни срещи с политическите партии, на които ще бъде обсъдена актуалната политическа ситуация в страната, след като ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство до изтичането на законния срок, потвърди за агенция МИА кабинетът на държавния глава.

След като вчера беше съобщено официално, че преговорите за съставяне на коалиционно правителство на ВМРО-ДПМНЕ и досегашния ѝ партньор Демократичен съюз за интеграция са се провалили, Иванов обяви, че ще започне консултации с компетентните институции и с политическите партии.

Консултациите с политическите партии започват след срещи на президента с председателя на Конституционния съд Никола Ивановски и с посланика на Европейския съюз в Скопие Самуел Жбогар. Георге Иванов се е срещнал с Ивановски тази сутрин, а след разговора с него заявил, че ще постъпи според конституцията и в интерес на държавата и гражданите на Македония.

Вчера президентът е обсъдил със Жбогар създалата се в страната ситуация и позицията на ЕС по този въпрос. Иванов има срок от 10 дни от вчера да възложи мандат за съставяне на правителство на друга политическа партия, която в случая би трябвало да бъде Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), която на предсрочните избори през декември се класира на второ място по брой на спечелените гласове.

В македонските медии обаче се появиха спекулации, че Иванов може да отново да даде мандата на ВМРО-ДПМНЕ, но на някой друг от тази партия вместо на бившия премиер Никола Груевски.