НОВИНИ

Македонското правителство предложи промени в Конституцията

Правителството на Македония внесе в парламента в Скопие предложения за конституционни промени съгласно договора с Атина за новото име на държавата. Промените засягат и политиката спрямо всички съседни държави. Управляващата коалиция няма достатъчно депутати, за да приеме сама промените. И разчита на разцепление сред опозицията.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:33, 09.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

"Не трябва да губим време. Обществото е уморено от избори." Така премиерът Зоран Заев обясни решението си да започне процедура по промени в конституцията въпреки недостатъчната избирателна активност на референдума на 30 септември. Правителственият говорител даде да се разбере, че Заев разчита на съвестно гласуване от всички депутати, независимо от партийната им принадлежност.

Миле Бошняковски, правителствен говорител: Предложенията за промени са 4 - към Република Македония да бъде добавено определението "Северна"; изброяване в преамбюла на конкретни документи от първото заседание - на Илинден 1944-а, на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония; гарантиране на териториалната цялост на съседните държави и на ненамеса във вътрешните им работи в името на когото и да било, който не е гражданин на Северна Македония.

Парламентарната процедура се очаква да продължи около 100 дни. Но може да прекъсне още на 20-ия, когато поне две трети от всичките 120 депутати трябва да гласуват за пристъпване към промени на конституцията. На управляващите не достигат 8 гласа за квалифицирано мнозинство. А опозиционната ВМРО-ДПМНЕ твърди, че депутатите й ще са като един "против".

Премиерът обаче е оптимист, че има прогресивна маса сред опозицията, която би помогнала за приемането им от раз. Заев категорично отхвърли твърденията за подкупване на депутати от опозицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни лидери, политици и журналисти почетоха паметта на Виктория Маринова
Световни лидери, политици и журналисти почетоха паметта на Виктория Маринова
КЕВР обеща цената на тока да не се повишава до края на годината
КЕВР обеща цената на тока да не се повишава до края на годината