НОВИНИ

Макове – посланието на един турски художник

Варненската галерия „Ларго“ продължава общите си проекти с Хикмет Четинкая. 25-те картини от новата експозиция, представят основния обект на творческите търсения на турския художник – полския мак.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
16:00, 01.04.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Маковете от картините на Хикмет Четинкая искрят, говорят и са проводник на посланието, че отчуждените хора могат отново да си станат близки. Нужно е само да преоткрият диалога и отново да започнат да си говорят. В природата макът е символ на ярката индивидуалност, но и на нетрайността, на чистотата, съчетана с дивата непокорност.

Хикмет Четинкая, художник: "В Турция той е символ на войната в Дарданелите през 1915 година, а в света повечето хора възприемат цветето мак като символ на добротата, на красотата, на доброжелателността."

За Хикмет Четинкая макът олицетворява човешкия живот – цветето има минало, живее в настоящето, но бъдещето му е неясно и непознато.

Хикмет Четинкая, художник: "Моята тема е макът. За мен той е символ на на нашата култура и отношенията на хората като равни. Убеден съм, че днес човечеството има най-голяма нужда от братство и равноправие. Тяхната липса е проблемът на съвременността. Тези ценности днес са по-важни от всякога."

Маковете на Хикмет Четинкая ще останат в галерия „Ларго“ до 20 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща между Обама и Ердоган
Среща между Обама и Ердоган
Турски самолети нанесоха удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак
Турски самолети нанесоха удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак