НОВИНИ

Макрон и Мей показаха решимост за продължаване на взаимодействието Париж-Лондон

Британското правителство отпуска допълнително 44,5 милиона лири за охрана на границата при тунела под Ламанша. Новината дойде от днешната френско-британска среща на върха. Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей демонстрират решимост за продължаване на тясното взаимодействие по оста Париж-Лондон и в условията на Брекзит.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:15, 18.01.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Великобритания ще инсталира още заграждения, наблюдателни камери и инфрачервени детектори при Ламанша и други гранични пунктове и ще приеме допълнителен брой мигранти от Кале, включително деца без придружител. Лагерът Джунглата там беше премахнат през 2016 г., но в района остават до 700 мигранти.

В предизборната си кампания Макрон се обяви за предоговаряне или отмяна на споразумението от 2003 г. в Туке. То въведе френски контролни пунктове в Кралството и британски в Кале. През последните три години британската страна е вложила в сигурността в района 100 милиона лири.

Три британски бойни хеликоптера "Шинук" ще бъдат изпратени в Мали в подкрепа на френските части, които противодействат на ислямистите, а френски военни ще подсилят британския контингент в Естония на границата на НАТО с Русия.

В Сандхърст има и безпрецедентна среща на ръководителите на всички пет британски служби за сигурност с френските им колеги. Сред темите са изводите от нападенията в Манчестър, Барселона и Лондон. В състава на двете делегации влизат и ключови министри.

Като дипломатически жест Париж дава под наем на Великобритания "Гоблена от Байо", който не е напускал Франция за цялата си 950-годишна история. Историческото произведение с неясен произход е с дължина 70 метра, съхранява се в едноименния град в Нормандия и разказва как Уилям Завоевателя е превзел Англия през 1066-та година. Гобленът ще отиде на Острова не по-рано от 2020 г заради необходима подготовка за безопасно транспортиране.

Днешната среща подчертава решимостта ни да защитаваме нашите народи и да отстояваме ценностите си като либерални демокрации пред всяка заплаха у дома или зад граница, подчерта домакинята Мей. Тя допълни, че приятелството между двете страни стига много по-далече от отбраната и сигурността и обхвата на днешните разговори е израз на неговото широко и уникално естество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна ваканция в Пазарджик до 23-ти януари
Грипна ваканция в Пазарджик до 23-ти януари
Отново протести в защита на Пирин
Отново протести в защита на Пирин