Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон приветстваха днес размяната на неколкостотин пленници между украинските власти и проруските сепаратисти, контролиращи част от Източна Украйна, предаде Франс прес. Това се казва в общо изявление на двамата лидери.

© снимка: БТА / АРХИВ

Канцлерът Меркел и президентът Макрон приветстват прилагането днес на споразумението на тристранната контактна група за Украйна относно размяната на затворници, се казва в общото изявление. В документа се подчертава, че двамата лидери искат този процес да продължи и за оставащите пленници, по-специално чрез осигуряване на пълен достъп на Международния комитет на червения кръст и чрез подкрепата на издирването на хората, които се водят за изчезнали, извършвано от МКЧК.
Размяната, извършена днес, касае общо 380 души. В конфликта в Източна Украйна, започнал през 2014 г., загинаха над 10 000 души.

Киев е предал на проруските сепаратисти 233 пленници и е получил от тях 73-ма

Киев е предал на проруските сепаратисти 233 пленници и е получил от тях 73-ма

В рамките на днешната размяна на пленници Киев, по уточнени данни, е предал на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики 233 души и е п...