НОВИНИ

Макрон иска "мнозинство за промяна" в парламента

Първи предизвикателства за новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, след като движението му "Република, напред" обяви списък с кандидати за парламентарните избори през юни. В тон с предизборните обещания на Макрон, половината кандидати не са били в политиката и има баланс между мъжете и жените. Обявената цел е да се постигне "мнозинство за промяна" в новия състав на парламента. Съставът на списъка обаче разгневи съюзника на Макрон, Франсоа Байру.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:05, 12.05.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Във Франция битката за парламентарните избори се разгаря. Още невстъпил в длъжност Еманюел Макрон среща проблеми. Съюзът с формацията "Демократично движение" е разклатен. Нейният председател Франсоа Байру е гневен, че сред обявените кандидат-депутати има само 35 от движението, а са договорени 120. От лагера на Макрон отричат да има договорка.

Ришар Феран, генерален секретар на "Република, напред": "Няма споразумение между партиите. Казахме: Да изпратим най-добрите между нас, за да изберем заедно най-добрия екип на Франция."

Обявени са 428 от обещаните 577 кандидати за всички избирателни райони. Те са подбрани както служителите от бизнеса, коментира френската преса. Има сътрудници на Макрон като Бенжамен Гриво и Ришар Феран. Бивши социалисти, като Кристоф Кастане. От партията твърдят, че постигат исторически рекорд.

Ришар Феран, генерален секретар на "Република, напред": "Никога френско политическо движение на 13 месеца не е проявявало нашата дързост да посочи сред избраните за депутати 52 процента граждани, които нямат в биографиите си политическа дейност."

Най-вероятно тази част от списъка предизвиква одобрението на три четвърти от французите, както сочи допитване, публикувано в пресата.

Силви Гулар, депутат: "Най-големия успех на Макрон е, че убеди хора, които бяха далеч от политиката - работещи в предприятия, учители, земеделци, да се ангажират, за да стане обновление."

В пъстрия списък са сестрата на една от жертвите на атентатите в Париж, командос от силите за бързо реагиране, фермер от Централна Франция, адвокатка от Ница. Ключовата дума е "промяна".

Ришар Феран, генерален секретар на "Република, напред": "Имаме за цел да изградим мнозинство за промяна и да постигнем абсолютно мнозинство за "Република, напред" в парламента."

Според последната анкета партията на Макрон, заедно с центристките си съюзници, ще получи най-голям дял от гласовете на изборите през юни. Битката ще е ожесточена. Победата ще позволи на Макрон да изпълни своята програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени от НАСА назоваха петте най-смъртоносни опасности на Марс
Учени от НАСА назоваха петте най-смъртоносни опасности на Марс
Публично-частно партньорство за летище Пловдив
Публично-частно партньорство за летище Пловдив