НОВИНИ

Макрон няма да промени политиката си за горивата и климата

10 дни след началото на протестите във Франция срещу политиката на президента Макрон, държавният глава отговори на демонстрантите и представи стратегията си в областта на енергетиката. Еманюел Макрон няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Франция ще разчита по-малко на ядрената енергия до 2035 г., но до края на сегашния президентски мандат ще бъдат затворени само два реактора.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:14, 27.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Еманюел Макрон коментира протестите и размириците.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Не бъркам вандалите със сънародниците, които искат да изпратят послание. Изпитвам разбиране към тези сънародници и няма да отстъпя пред тези, които искат безредие.

Президентът увери, че данъчната политика за горивата ще се адаптира към движението на цените на петрола, за да се намали ефекта върху французите, които използват предимно колите си като транспорт и очаквано представи енергийната си стратегия.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Бях избран не заради обещание да се лишим напълно от ядрената енергия, а заради обещание да намаля дела й в енергийния ни микс с 50%.

Предшественикът на Макрон, социалистът Франсоа Оланд прокара закон за намаляване на ядрената енергия с 50 на сто до 2025 г. Сегашният държавен глава обеща да изпълни обещанието, но с промяна в плана.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Запазваме целта от 50%, но увеличаваме срока до 2035 г. По-конкретно 14 реактора от 900 мегавата ще бъдат затворени до 2035 г. Процесът ще започне през лятото на 2020 г. с окончателното затваряне на двата реактора във Фесенхейм.

Да се намали дела на ядрената енергия обаче не означава да се откажем от нея, обясни френският президент.


Еманюел Макрон, президент на Франция: Не искам да бързаме да затваряме централи, ако това означава да внасяме енергия, произведена на по-ниска цена отколкото у нас и да зависим от други страни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около всички 70 коледни базари в Берлин са издигнати ограждения
Около всички 70 коледни базари в Берлин са издигнати ограждения
Народното събрание приема бюджета на НЗОК за 2019 г.
Народното събрание приема бюджета на НЗОК за 2019 г.