НОВИНИ

Еманюел Макрон получи наградата "Карл Велики" за принос към обединена Европа

Френският президент Еманюел Макрон получи днес престижната германска награда "Карл Велики", която се връчва за принос към обединена Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:32, 10.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Наградата на името на Карл Велики, когото наричат "бащата на Европа" севръчва от 1950 година насам. Макрон е вторият френски президент след Франсоа Митеран получил отличието. В катедралата в германския град Аахен Ангела Меркел нарече Макрон "страстен защитник на демокрацията в трудни времена".

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Първо Еманюел Макрон знае кое сплотява Европа, второ - има ясни идеи накъде и как трябва да се развива Европа и трето Еманюел Макрон носи на Европа своя ентусиазъм. Този ентусиазъм мотивира тези, които са ангажирани с Европа, завладява тези, които се колебаят и е ключов за проитивопоставяне на тези, които живеят в миналото.

В речта си Макрон се обърна към европейците да пазят суверенитета си и да не зависят от решенията на световни сили. Той настоя за бързи реформи в Евросъюзва и призова Германия да подкрепи идеите му за промени в еврозоната.

Емануел Макрон - президент на Франция: Затова вярвам в по-силна еврозона, по-интегрирана и със собствен бюджет, който ще позволи обединение и инвестиции. Защото пътят в тази посока е единственият, който ще даде възможност за напредък на всички страни, които искат да вървят напред.

Меркел нарече ситуацията в Близкия изток изключително сложна и "въпрос на война и мир". Според нея Европа не може да разчита повече на защита от страна на САЩ, а трябва да поеме съдбата си в свои ръце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над ​30 души са загинали, след като язовирна стена се скъса в Кения ​
Над ​30 души са загинали, след като язовирна стена се скъса в Кения ​
​Румен Радев: България е богата на значими личности и таланти
​Румен Радев: България е богата на значими личности и таланти