НОВИНИ

Макрон: Пожарите в Амазония са "международна криза"

Пожарите в Амазония представляват "международна криза" и трябва да бъдат сред основните теми, които лидерите на Г-7 ще коментират по време на срещата си, която започва утре.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:21, 23.08.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Това написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон - домакин на форума, който ще се проведе във френския град Биариц.

"Нашата къща гори. Буквално. Амазония, белият дроб на нашата планета, който произвежда 20 процента от нашия кислород, е в пламъци. Това е международна криза" - гласи част от посланието на Макрон.

Бразилският държавен глава - Жаир Болсонаро контрира, че френският му колега използва случая, за да печели "политически дивиденти" и го обвини в "колониален манталитет". Болсонаро призна, че страната не разполага с необходимите ресурси, за да се справи с мащабите на пожара. Според властите голяма част от тях са запалени умишлeно. Води се разследване. НАСА разпространи сателитни снимки на огнената стихия, която се вижда от Космоса.

В навечерието на срещата на Г-7 във Франция е обявен Ден на диалог. Президентът Еманюел Макрон ще разговаря с неправителствени организации и представители на гражданското общество. Идеята е те да го запознаят с дневния си ред и част от темите в него да намерят място и в разговорите между лидерите на седемте водещи икономики в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прощаваме се с Жорж Ганчев
Прощаваме се с Жорж Ганчев
Премиерът Борисов ще присъства на откриването на златната мина Ада тепе
Премиерът Борисов ще присъства на откриването на златната мина "Ада тепе"