Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Обединеното кралство ще трябва да напусне Европейския съюз без споразумение, ако британските депутати отхвърлят сделката за оттегляне отново през следващата седмица.

© БГНЕС

Макрон направи коментара преди срещата на европейските лидери в Брюксел, която започва след малко.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Ние трябва да бъдем ясни, за себе си, за нашите британски приятели и за нашите народи. Първо, преговаряхме за споразумението по оттегляне за две години. Не може да бъде предоговорено. Второ, в случай на нов отрицателен вот във Великобритания, вървим към Брекзит без сделка. Всеки го знае.

Британският премиер Тереза Мей, която ще се види с лидерите на оставащите в ЕС 27 страни преди те да започнат да обсъждат поисканото от нея тримесечно отлагане, заяви че "искрено се надява", че Обединеното кралство ще напусне ЕС със споразумение. Тя ще се опита да убеди останалите да отложат напускането на Великобритания след 29 март.

Европейските лидери обсъждат в Брюксел отлагането на Брекзит

Европейските лидери обсъждат в Брюксел отлагането на Брекзит

Лидерите на държавите от Европейския съюз се събират днес и утре на среща на върха, на която най-важната тема ще бъде Брекзит. Очаква се те да обсъдят...

Меркел: Можем да приемем отлагане на Брекзит

Меркел: Можем да приемем отлагане на Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери биха одобрили тримесечно отлагане на Брекзит, ако британският парламент приеме сделкат...