НОВИНИ

Макрон пристигна в Отава за срещата на Г-7

В Канада започва срещата на най-големите икономики в света, известни като Групата на седемте. Пръв в Отава пристигна френският президент Еманюел Макрон. Двете страни са се договорили за съвместен съвет по отбраната.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:20, 07.06.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Президентът на Франция пристигна в Отава преди западните си колеги, които се събират за срещата на Г-7, утре и вдругиден. На нея се очакват трудни разговори с Доналд Тръмп заради търговията.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада: Удоволствие е да приветствам Еманюел Макрон тук в Отава. Имаме да дискутираме големи проекти, на форума на Г-7, както винаги ще се стараем да работим заедно. Ние сме големи приятели, големи партньори и начинът, по който работим без съмнение ще доведе до успешна среща на Г-7 тази седмица.
Еманюел Макрон, президент на Франция: Ще говорим за редица двустранни въпроси, по които беше свършена много работа. Разбира се, и за подготовката на срещата на Г-7, която е в критичен момент, но е също и повод да сравним гледните точки.

Макрон и канадският премиер Трюдо се обявиха за многостранен подход към решаването на възловите международни проблеми. Освен това двете страни ще имат общ съвет по въпросите на отбраната. Tой ще осигури по-добра координация между канадските и френските въоръжени сили. Съветът ще заседава още тази година. Досега Франция е провеждала такива съвещания само с Германия и с френскоезичната канадска област Квебек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе ще може да се наблюдава от панорамна площадка с бинокли
Русе ще може да се наблюдава от панорамна площадка с бинокли
Изригнал вулкан на Хаваите заля цял квартал
Изригнал вулкан на Хаваите заля цял квартал