НОВИНИ

Макрон призова Ердоган за бързо освобождаване на задържания френски журналист

Френският президент Еманюел Макрон призова днес турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за бързо освобождаване на френския журналист Лу Бюро, задържан в Турция от 26 юли, и за завръщането му във Франция, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на Елисейския дворец.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:09, 27.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
макрон призова ердоган освобождаване задържания френски журналист

Макрон, който е разговарял по телефона с турския президент, "е поискал от него освен вече издействаното подобряване на условията при които е задържан журналистът, неговото бързо освобождаване и завръщането му във Франция".

Двамата президенти са се споразумели контактите да продължат и на министерско равнище, за да бъде намерено във възможно най-кратки срокове положително решение, се казва в съобщението на френското президентство.

Френският държавен глава беше изразил безпокойството си на 15 август в телефонен разговор с турския си колега, с когото се договори да разговарят отново по въпроса тази седмица.

В петък е била отхвърлена молба за освобождаване на Лу Бюро, съобщи неговият адвокат на АФП. Молбата е била отправена в началото на август до съдията, обвинил и пратил 27-годишния мъж в предварителния арест по подозрения в принадлежност "към въоръжена терористична организация", уточни Мартен Прадел, един от адвокатите на журналиста.

"Отхвърлянето на молбата за освобождаване означава още един месец зад решетките и наложителната намеса на държавния глава, за да има надежда за неговото освобождаване", реагира във Фейсбук групата в подкрепа на Лу Бюро.

В четвъртък в Париж беше организиран митинг в подкрепа на журналиста, а подписка за неговото освобождаване събра близо 28 000 подписа.
Лу Бюро, независим журналист, който е работил за телевизионните канали ТВ5 Монд и Арте, бе задържан на 26 юли на границата между Ирак и Турция, след като у него били намерени снимки, на които той е заедно със сирийски кюрдски бойци от Силите за защита на народа. Анкара разглежда Силите за защита на народа като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтират жп арката на Кримския мост
Монтират жп арката на Кримския мост
Българските рапани са най-предпочитани от южнокорейци, японци и китайци
Българските рапани са най-предпочитани от южнокорейци, японци и китайци