НОВИНИ

Макрон призова Тръмп да освободи ЕС от митата върху стоманата и алуминия

Френският президент Еманюел Макрон, който утре започва официално посещение в САЩ, призова Доналд Тръмп да освободи окончателно Европа от митата върху вноса върху стоманата и алуминия, предаде Франс прес.

макрон призова тръмп освободи митата стоманата алуминия
bnt avatar logo
от БНТ
22:09, 22.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

"Надявам се (...), че той ще реши да освободи ЕС", заяви днес Макрон в интервю за Фокс нюз. "Със съюзници не се води война", допълни френският държавен глава, повтаряйки изявлението, направено тази седмица, на неговия министър на икономиката Брюно Льо Мер.

На 8 март Тръмп обяви мита за вноса на стомана и алуминий в САЩ, които влязоха в сила на 23 март. Вашингтон обаче освободи от новия режим Канада и Мексико, които са двата основни доставчици на стомана и алуминий за американския пазар. Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър посочи пред Конгреса, че временно ще бъдат отложени митата срещу още няколко страни, с които се водят консултации. По думите му това са членките на ЕС, Австралия, Аржентина, Бразилия и Южна Корея.

"Той (Тръмп - бел. ред.) каза, че изключенията ще продължат до 1 май. Да видим какво ще реши на 1 май. Само питам: кои са приоритетите ни?", коментира Макрон.

"Ако се води война срещу всички, търговска война срещу Китай, търговска война срещу Европа, войната срещу Сирия, войната срещу Иран, ами, това не може да работи", допълни френският президент. "Ние сме съюзници", подчерта той, цитиран от АФП.

Утре сутрин Макрон заминава на тридневно държавно посещение в САЩ. Основните теми на разговорите му се очаква да бъдат иранското ядрено споразумение и търговският конфликт ЕС - САЩ.

Това ще бъде първата официална визита на чуждестранен държавен лидер от началото на президентството на Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да бъде обявено частично бедствено положение в Добрич въпреки безводието
Няма да бъде обявено частично бедствено положение в Добрич въпреки безводието
Увеличават се жертвите на атаката в Кабул
Увеличават се жертвите на атаката в Кабул