Президентът Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че ще продължи с програмата на своето правителство за трансформиране на Франция, като добави, че общественият ред трябва да бъде възстановен след месеци на протести.

© БГНЕС

"Промените, които са в ход и трансформациите, които са от съществено значение за нашата страна, не трябва да бъдат спирани", каза Макрон в дългоочакваната пресконференция в Елисейския дворец.

Той обеща, че след почти половин година понякога бурни протести на "жълтите жилетки" срещу неговото управление, "днес, преди всичко, общественият ред ще се върне и с него съществено споразумение" във френското общество.

Макрон обеща също "значително" да намали данъка върху доходите на работниците във Франция, като в същото време защитава спорното си решение да премахне данък върху имуществото в началото на мандата си.

"Искам съкращения за хората, които работят, чрез значително намаляване на данъците върху доходите", каза Макрон по време на реч, в която излага отговора си на петмесечни антиправителствени протести."

Макрон представя мерки в отговор на исканията на "жълтите жилетки"

Макрон представя мерки в отговор на исканията на "жълтите жилетки"

Тази вечер френският президент Еманюел Макрон ще направи телевизионно изявление. Очаква се Макрон да оповести пакет от мерки в отговор на исканията на...

"Помолих правителството да приложи това намаление на данъците, като го финансира чрез премахване на някои данъчни облекчения за компаниите, от необходимостта да работят по-дълго и намаляване на публичните ни разходи", добави Макрон.

Макрон каза, че е знаел за оплаквания срещу решението му да реформира специален данък върху доходите на милионерите в месеците след избирането му през май 2017 г.

Той заяви, че ще бъде преразгледан през 2020 г. и в опит да го оправдае заяви, че той е предназначен да стимулира инвестициите във френската икономика. Макрон също така подчерта, че част от данъка - върху имуществото на високоплатените - е бил запазен.

"Това беше реформа, която да стимулира производството, а не подарък за богатите", каза той.