Френският президент Еманюел Макрон проведе днес втора среща от националния дебат в отговор на протестното движение "жълти жилетки". Държавният глава разговаря с 600 кметове в югозападна Франция. Малка група "жълти жилетки" успя да напомни за себе си въпреки засилените мерки за сигурност. Движението се готви утре за 10-то действие на протестите. Заради очакваните размирици модната къща Диор проведе тази вечер дефилето си, планирано за утре в Париж.

Не оценявате последиците от решенията си, които добавят несигурност към несигурността, време е и вие, и ние да погледнем по друг начин на най-уязвимите, обърна се един от кметовете към държавния глава. Негови колеги очертаха проблемите на селските райони с акцент върху мобилността - автобус, шофьорска книжка под 17 години или по-добра железопътна мрежа.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Целта е да чуя посланията на вашите съграждани, на които сте легитимни представители и това, което имат да кажат избраните представители на Републиката, във ваше лице.
Започна „Големият дебат“ с френския президент Макрон

Започна „Големият дебат“ с френския президент Макрон

Френският президент започна обещания от него голям национален дебат. Своеобразният диалог с французите има за цел да реши кризата с "жълтите жилетки"....

© БТА

Националният дебат започна на 15 януари и ще продължи два месеца. Четири са основните теми: данъци, зелена енергия, институционална реформа и права и задължения на гражданите. Четири седмици след края на дебата на 15-ти март, френският президент ще обяви заключенията си. Инициативата му обаче изглежда засега не постига целта си да смекчи народното недоволство. Десети поред протести са насрочени за утре в Париж и провинцията.

"Жълтите жилетки" в Париж протестираха за девети път, последваха ги и в Лондон

"Жълтите жилетки" в Париж протестираха за девети път, последваха ги и в Лондон

Полицията в Париж днес трябваше да следи за реда и по време на 9-ия протест на жълтите жилетки. За да се избегне насилието от предишните демонстрации...

Дебатът не решава нищо, всички знаят какво искат хората- по-малко избраници, по-малко привилегии, повече прозрачност и системно допитване до тях, пишеше днес в социалните мрежи.Досега в протестите са пострадали общо 1800 демонстранти и около хиляда полицаи, обявиха днес властите.

Десетки тежки наранявания от полицейско несмъртоносно оръжие предизвикаха гняв и призиви за забрана. Устройството изстрелва 40-милиметрови гумени пелети със скорост до 100 метра в секунда. Властите твърдят, че оръжието се използва само като последно средство за самозащита и без него някои полицаи са щели да бъдат линчувани.