НОВИНИ

​Макрон се среща с европейските лидери преди срещата на върха на ЕС

Френският президент Емануел Макрон ще се срещне с испанския премиер Педро Санчес - това е първата от поредица срещи с европейските лидери преди неформалната среща на върха след гласуването на изборите за Европейския парламент, обявиха от кабинета на Макрон.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:51, 27.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
​макрон среща европейските лидери срещата върха

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел във вторник, за да започнат преговори за избор на нови ръководители на ЕС след парламентарния вот, в който повечето основни партии загубиха подкрепата си за сметка крайно десните.

Но социалистическата партия на Санчес излезе начело в Испания на изборите в неделя, докато центристката партия на Макрон се нареди на второ място след крайнодясната „Национален сбор“ на Марин Льо Пен.

След като приеме Санчес на вечеря в понеделник, Макрон ще се срещне във вторник с лидерите на така наречената „Вишеградска четворка“ - премиерите на Словакия, Чешката република, Полша и Унгария.

Той ще проведе и разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с шефа на Европейския съвет Доналд Туск от Полша, чиито мандат също изтича.

Макрон и Меркел разговаряха по телефона в неделя вечерта след гласуването за Европейски парламент, а през последните дни се срещна с холандския премиер Марк Рюте и португалския премиер Антонио Коста, съобщиха от френското президентство.

Ползите за популистките и евроскептичните партии в неделното гласуване лишиха главните дясноцентристки и лявоцентристки групировки от комбинираното им мнозинство в Европейския парламент.

Това вероятно ще доведе до ожесточени преговори за висшите длъжности в новата Европейска комисия, не на последно място за наследник на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер от Люксембург.

Въпреки това, Макрон се надява да създаде широка центристка коалиция около партията си "Република напред", която да привлече нови членове в Алианса на либералите и демократите за Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: киното след изборите
АРТ посоки с Галя Крайчовска: киното след изборите
Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май
Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май