НОВИНИ

Макрон се среща с лидерите на трите балтийски държави

Френският държавен глава Еманюел Макрон ще се срещне днес с литовския президент Далия Грибаускайте, естонския държавен глава Керсти Калюлайд и латвийския президент Раймондс Вейонис. Те гостуват във Франция по случай 100-годишнината от независимостта на трите балтийски държави, предаде Франс прес. След тази среща и след почти година на власт, Макрон ще е успял да разговаря в Париж или по време на визити зад граница с всички лидери на Европейския съюз в рамките на офанзивата си за насърчаване на плановете си за реформа на Европа.

bnt avatar logo
от БТА
09:25, 09.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
макрон среща лидерите балтийски държави

Днес Макрон и държавните глави на трите балтийски страни ще посетят заедно Музея Орсе в Париж, където ще разгледат експозицията "Диви души", посветена на балтийския символизъм, уточни Елисейският дворец. След визитата четиримата президенти ще направят съвместно изявление.

Балтийските страни са част от държавите, които са най-враждебно настроени към проектите на Макрон за укрепване на еврозоната.
В началото на март Холандия се присъедини към седем други страни от Северна Европа, сред които и трите балтийски държави и заедно те изразиха резервираността си относно предложенията за реформи на Макрон. Тези страни пледират за завършване на обособяването на банковия съюз, за установяване на европейски валутен фонд и за строго спазване на бюджетните правила и искат прекалено амбициозните реформи на еврозоната, предлагани от Макрон, да бъдат оставени за по-нататък.

Премиерът на Холандия Марк Рюте настоява в последните години в Брюксел за необходимостта от извършване на структурни реформи в страните от ЕС, за които се смята, че харчат най-много средства. По време на последната европейска среща на върха преди две седмици той отново пледира срещу увеличаване на членската вноска на страната му в ЕС в случай на създаване, както Макрон иска, на специален бюджет на еврозоната, за да се подемат големи инвестиции. Визита на Макрон в Хага и вечеря с Рюте в навечерието на срещата на върха не доведе до промяна на холандската позиция.

Париж и Берлин, въпреки че имат разногласия по редица въпроси, искат да дадат импулс на амбициозна реформа на ЕС и на по-голямата интеграция на 19-те страни от еврозоната, за да се противопоставят на възхода на антиевропейските, крайнодесни или популистки партии преди европейските избори догодина. Макрон иска заедно с Берлин да изготви пътна карта за идните 10 години, която да представи на европейската среща на върха идния юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
85,3% от българите подкрепят драстичното увеличение на глобите за кражба на вода
85,3% от българите подкрепят драстичното увеличение на глобите за кражба на вода
Габровското село Кметовци второ десетилетие е без църква
Габровското село Кметовци второ десетилетие е без църква