НОВИНИ

Макрон се срещна с лидерите на Вишеградската четворка

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с лидерите на страните от Централна Европа извън официалната програма на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предадоха световните агенции. В срещата участваха премиерите на Унгария - Виктор Орбан, на Полша - Беата Шидло, на Чехия - Бохуслав Соботка и Словакия - Роберт Фицо.

bnt avatar logo
от БТА
15:18, 23.06.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света
макрон срещна лидерите вишеградската четворка

Преди срещата на върха в Брюксел в интервю за няколко европейски издания Макрон предупреди страните членки, че ще трябва да понесат последиците, ако не спазват европейските договорки, и каза, че Европа не е супермаркет, в който членовете могат да изберат кои правила да спазват и кои - не. Някои от тези страни, като например Унгария и Полша, отказаха да се включат в юридически обвързваща европейска схема за разпределяне на бежанците между страните-членки на съюза, припомня Асошиейтед прес.

На срещата между лидерите на Франция и на Вишеградската четворка Беата Шидло, премиер на Полша, призова да бъдат изоставени стереотипите и клишетата, някои от които са обидни, и каза, че трябва да има повече доверие и повече предпазливост при подбора на думите в изказванията. Така тя отговори на интервюто на Макрон, в което той критикуваше именно страните от Централна Европа. Всички участници в срещата, в това число и президентът Макрон, признаха, че предвид важните различия има нужда от по-интензивен диалог между Франция и Централна Европа.

Конрад Шимански, полски държавен секретар по европейските въпроси: Полша е готова да организира и да укрепи този диалог, за да бъдат преодолени бариерите, които пречат на взимането на решения.

След срещата на Макрон с лидерите от Централна Европа, чешкият държавен секретар по европейските въпроси Алес Шмелар каза, че са се договорили да имат редовни срещи на техническо ниво. Той определи френския президент като много конструктивен партньор и спомена за възможността за среща на върха през септември между Франция и Вишеградската четворка, като тя може да се състои или във Франция, или в Унгария.

За срещата с Макрон чешкият премиер Соботка каза, че лидерите са обсъдили необходимостта от уеднаквяване на жизнените стандарти и заплатите между Западна и Източна Европа, предаде ДПА.

В изявление на Елисейския дворец след срещата се казва, че на нея е било засвидетелствано желание за взаимно разбиране и за намиране на обща позиция, без да се отричат истинските разногласия, които продължават да съществуват, предаде Франс прес.

Има предубеждения и от двете страни, има неразбиране, но въпросът е да подновим диалога, се посочва в изявлението на президентството.
Лидерите на Франция и на страните от Вишеградската четворка са обсъдили и британското предложение за правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит, допълва АП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската полиция извърши акции срещу десни екстремисти
Германската полиция извърши акции срещу десни екстремисти
Карлово е домакин на Фестивала на лавандулата
Карлово е домакин на Фестивала на лавандулата