Френският президент Еманюел Макрон каза, че ще повдигне въпроса за положението на задържаните журналисти в Турция по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в петък в Париж, предаде Франс прес.

Макрон каза, че повдигайки този въпрос пред турския си колега след няколко дни, той ще го направи с уважение, но и с грижата да защитава "нашите ценности и интереси".

"С Турция ние имахме две изпитания по време на последните месеци, с арестуването на фоторепортера Матиас Дьопардон и на студента по журналистика Лу Бюро", припомни Макрон, споменавайки, че е постигнал освобождаването на двамата французи.

През септември в речта си пред Общото събрание на ООН Макрон призова за създаване на поста на специален пратеник на генералния секретар на ООН за защита на журналистите. На 31 октомври той каза в Страсбург, че иска Турция и Русия да спазват ангажиментите по отношение на свободата на пресата на Европейската конвенция за човешките права. Турция и Русия са подписали тази конвенция, припомня Франс прес.

Ердоган ще бъде приет от Макрон в Елисейския дворец. След разговорите двамата ще имат обяд. Те ще говорят, освен за журналистите в затвори в Турция, и за правата на човека и за статута на Ерусалим. Това е първа визита на Ердоган във Франция след опита за преврат от юли 2016 г. в Турция.