НОВИНИ

Макрон ще обсъди ситуацията в Кашмир с Моди

Френският президент Еманюел Макрон ще обсъди напрежението в разделения регион на Кашмир с индийския премиер Нарендра Моди, по време на срещата на двамата в Париж тази седмица, заяви френски официален представител, съобщи АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:32, 20.08.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света
макрон обсъди ситуацията кашмир моди

Междувременно британският премиер Борис Джонсън също участва в преговорите за Кашмир във вторник, казвайки на Моди в телефонно обаждане, че Индия и Пакистан трябва да решат въпроса между помежду си чрез диалог.

Макрон и Моди са готови да се срещнат на работна вечеря в Шато де Шантили в околностите на Париж в четвъртък преди срещата на върха на Г7 във Франция този уикенд, на която Моди е поканен.

"Разбира се, че (Кашмир) ще бъде на дневен ред", каза френски дипломат пред медиите.

"Имаме стратегическо партньорство с Индия, това означава да имаме увереност един в друг. Няма да бъдем агресивни към Индия, но очакваме индийският премиер да обясни как вижда нещата.", заяви дипломатът.

На 5 август индуисткото националистическо правителство на Моди отне автономията на контролирания от Индия Кашмир, разделен регион с мюсюлманско мнозинство, който се ползва със специален статут в конституцията на Индия след независимостта на страната от Великобритания през 1947 г.

Този ход разгневи много кашмирци и доведе до напрежение с ядрено въоръжения съсед Пакистан, който също има претенции върху контрола на региона.

Индия негодува срещу външна намеса в Кашмир и нейните западни съюзници исторически избягват да заемат публични позиции по спора, въпреки твърденията за нарушения на правата на човека там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-голямото изложение за видеоигри отвори врати
Най-голямото изложение за видеоигри отвори врати
Как шега на Тръмп разгневи Гренландия
Как шега на Тръмп разгневи Гренландия