Френският прездент Еманюел Макрон обяви вдигане на минималната работна заплата и намаляване на данъци в отговор на кризата, предизвикана от четири поредни седмици на масови протести на „жълтите жилетки“ . В обръщение към нацията тази вечер Макрон каза, че поема част от отговорността за ситуацията и призова французите да се обединят за преодоляване на кризата.

След като отказът от акциза за горивата не успокои недоволството на „жълтите жилетки“, френският президент обяви конкретни мерки, които адресират проблема с поскъпването на живота. По-рано днес Макрон се срещна с представители на синдикатите и изненадващо склони на искане, което се смяташе за неизпълнимо.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Искам от правителството и от парламента да направят нужното, за да може се живее по-добре от труда си от началото на идната година. Минималната работна заплата ще бъде увеличена със 100 евро на месец от 2019 г., без това за струва дори едно евро в повече на работодателя.

Сред другите предвидени облекчения е отмяна на планирано вдигане на данък за бедните и пенсионерите с ниски доходи. На фона на опустошенията от протестите Макрон призна, че през последните 40 години условията на живот са се влошили и тежкото положение на много хора в обществото не е признато. Той пое своя дял от отговорност за ситуацията, но в същото време осъди „недопустимото насилие“ по време на протестите и обеща да направи всичко възможно за възстановяване на спокойствието.

Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията

Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията

След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Еманюел Макрон ще обяви мерки за преодоляване на кризата, породена от недоволството на "жъ...