НОВИНИ

Макрон: Ударите не са обявяване на война на Сирия

Еманюел Макрон не смята, че е трябвало да се консултира с френския парламент преди ударите в Сирия.Той използва конституционните си правомощия като върховен главнокомандващ, но трябва да уведоми Националното събрание. Той определи съвместната с Вашингтон и Лондон атака като военен успех, която обаче не означава обявяване на война на Сирия.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:15, 16.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Еманюел Макрон: Това, което направихме, беше да действаме по законен начин в многостранна рамка "

журналист - Заехте мястото на международната общност?

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Не, именно международната общност се намеси по изключително прецизен начин."

Макрон е убедил Тръмп да запази американското военно присъствие в Сирия.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Преди 10 дни президентът Тръмп каза, че Съединените щати трябва да се оттеглят от Сирия. Убедихме го, убедихме го ,че трябва да остане и второ, убедихме го ударите да се ограничат с химическите оръжия".

Последва изявление на Белия дом, че Доналд Тръмп все още иска да изтегли американските войници от Сирия. Макрон изясни думите си на пресконференция.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Нашият военен ангажимент в Сирия, както и на Съединените щати, е мислен и оправдан само в рамките на войната срещу" Ислямска държава".Това, което обяви Белият дом, е нашата позиция от самото начало".

Преди това френският президент обвини Русия,че е съучастник в съхранявянето на химически оръжия в Сирия. Макрон е говорил с Путин в деня на ударите.

Еманюел Макрон, президент на Франция: " Казах му, че с неспазването на резолюцията на Съвета за сигурност, поставяме международната общност в позиция да не може да налага спазването на международното хуманитарно право в Сирия".

Анкара коментира твърдението на Макрон, че ударите са разделили Турция от Русия. Това няма да развали нашите отношения с Москва, каза турският външен министър.

Тази вечер парламентът в Париж заседава извънредно за събитията в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за тежката катастрофа на АМ Тракия
Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за тежката катастрофа на АМ "Тракия"
Цветан Цветанов: Президентът е част от политиката на БСП
Цветан Цветанов: Президентът е част от политиката на БСП