НОВИНИ

Еманюел Макрон в САЩ: Дипломация и стил

В Белия дом започна срещата между френския президент Еманюел Макрон и американския му колега Доналд Тръмп. Очакваните теми са Сирия, иранската ядрена сделка, търговията и климатът. Двойката Макрон беше посрещната с военни почести в Белия дом - това е първото държавно посещение на чуждестранен лидер, откакто Доналд Тръмп взе властта. Преди официалните разговори медиите заговориха за дипломацията на стила.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:23, 24.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Част от бляскавите събития остана извън камерите като обиколката на гостите на Белия дом и частната вечеря в резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон.

Затова пък засаждането на подарената френска дъбова фиданка беше добрe отразено. Жестът е натоварен със история - дръвчето идва от Северна Франция, от района на гората Бело, където американският експедиционен корпус под командването на генерал Пършинг предприема важна контраофанзива по време на Първата световна война. Дръвчето e символ на здравите, близо 250-годишни връзки между двете страни.

Не останаха незабелязани и знаците в тоалета на Мелания Тръмп. Първата дама носеше фрeнски марки "Живанши", "Диор" и обвуки "Кристиян Лубутен". Брижит Макрон остана вярна на модна къща "Луи Вюитон" в бледо жълто и както коментират специалисти - в духа на Джаки Кенеди.

;

Двете двойки се уединиха на частна вечеря в емблематично за Америка място - резиденцията на Джордж Вашингтон "Маунт Върнън" - някога плантация на политика.

Тази вечер е държавната вечеря със 120 гости. Тя ще бъде в пратера на Белия дом. Мелания Тръмп е избрала кремаво-златната гама. Порцелановите сервизи са от времето на Клинтън и Буш. Менюто включва американски кулинарни традиции с френско влияние като торта с козе сирене и агнешки котлети с ястие от Ню Олриънс.

Президентът Тръмп е предложил селекция вина, символизиращи историческото приятелство, като например, бяло вино от бургундски сорт, отглеждан в Орегон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров: Служителите на ДАИ Благоевград са задържани заради подкуп
Цацаров: Служителите на ДАИ Благоевград са задържани заради подкуп
​140 млрд. долара годишно отиват в сивия сектор при залози на спортни събития
​140 млрд. долара годишно отиват в сивия сектор при залози на спортни събития