НОВИНИ

Макрон възнамерява да посети Иран по покана на Рохани

Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да посети Иран по покана на своя ирански колега Хасан Рохани, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на Елисейския дворец.

bnt avatar logo
от БТА
23:30, 13.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
макрон възнамерява посети иран покана рохани

Франс прес отбелязва, че това би била първата визита на френски президент или премиер в Иран от 1971 г. Тогавашният министър-председател на Франция Жак Шабан-Делма посещава Иран, управляван по онова време от шах Мохамад Реза Пахлави, по повод отбелязването на 2500-ата годишнина от създаването на древна Персия. В съобщението не бе посочено кога Макрон възнамерява да отиде в Иран. На сайта на иранското президентството пише, че визитата ще се състои следващата година.

Макрон и Рохани са разговаряли по телефона днес следобед. Френският президент е потвърдил, че страната му остава ангажирана с международното споразумение за иранската ядрена програма, малко след като американският му колега Доналд Тръмп обяви, че не би удостоверил, че Иран спазва своите задължения по сделката. Рохани уверил Макрон, че Иран ще продължи да изпълнява ангажиментите си по споразумението, съобщи Елисейският дворец.

В изявление днес, в отговор на речта на Тръмп, иранският президент даде да се разбере, че страната му ще спазва своите задължения по сделката, докато тя отговаря на нейните интереси. Споразумението не подлежи на предоговаряне, подчерта Рохани.

Иранският президент предупреди, че отказът на американския му колега да удостовери, че Иран спазва сделката, ще постави САЩ в изолация, тъй като останалите страни по нея - Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай - продължават да я подкрепят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Доналд Тръмп обяви нова политика спрямо Иран
​Доналд Тръмп обяви нова политика спрямо Иран
Албания призна българското национално малцинство
Албания призна българското национално малцинство