НОВИНИ

Малайзия подписа споразумение за сътрудничество с Китай

Малайзия и Китай подписаха споразумение за военноморско сътрудничество и обещаха по-добро разбирателство по спорната тема за Южнокитайско море. Това сближаване с Пекин настъпва на фона на напрежения между Куала Лумпур и Вашингтон .

bnt avatar logo
от БТА
18:00, 01.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
малайзия подписа споразумение сътрудничество китай

Споразумението бе подписано при визитата в Китай на малайзийския премиер Наджиб Разак и две седмици след зрелищното прокитайско преориентиране на Филипините, чийто президент Родриго Дутерте посети Пекин през октомври, отбелязва АФП.

Наджиб Разак и китайският му колега Ли Къцян присъстваха в Двореца на народа в Пекин на подписването на девет споразумения, по-специално в търговията и отбраната.

"Убеден съм, че тази визита ще издигне двустранните ни отношения на ново, историческо ниво", заяви малайзийският премиер.

На въпроси за споразумението в отбраната китайският заместник-външен министър Лю Чжънмин единствено отговори, че то се отнася до военноморското сътрудничество и е голямо събитие в двустранните отношения.

Китай и Малайзия спорят за острови в Южнокитайско море - стратегическа зона, над голяма част от която има претенции Пекин. Други страни с териториални претенции в района са Филипините и Виетнам.

"Китай и Малайзия са крайбрежни страни (на това море) и следователно трябва да подобрим сътрудничеството си, за да гарантираме мира и стабилността", заяви Лю Чжънмин.

Малайзия се е съгласила да купи от Китай четири военни кораба и се е ангажирала да решава териториалните спорове в Южнокитайско море двустранно с Пекин, посочи Лю.

Корабите са малки крайбрежни съдове, които могат да носят площадка за хеликоптер и ракети. Два от тях ще бъдат построени в Малайзия, а другите два - в Китай.
Това е първата значима сделка на Малайзия с Китай в областта на отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пръстова идентификация е вече задължителна
Пръстова идентификация е вече задължителна
Пътна полиция и Община Пловдив започват кампания срещу задръстванията
Пътна полиция и Община Пловдив започват кампания срещу задръстванията