НОВИНИ

Малинов обвинен в шпионаж, Решетников със забрана да влиза в България

Председателят на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж. Той е освободен от ареста срещу гаранция от 50 хиляди лева, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:55, 10.09.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

На пенсионирания руски генерал от КГБ Леонид Решетников е забранено да влиза в страната за срок от 10 години.

От изявление на главния прокурор стана ясно, че разплитането на шпионската афера започва от разследване на престъпление срещу финасовата система и пране на пари.

По линия на финансовото разузнаване са събрани доказателства, че руските организации, свързани с Леонид Решетников "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания, са превеждали пари към сметки, контролирани от председателя на "Русофили" Николай Малинов.

„По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение и на външна политика. Събрани са доказателства за български гражданин, повтарям един български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов“, заяви главният прокурор.
„В хода на разследването е установено, че обвиняемият Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените вече от главния прокурор организации. Заплащането е извършвано под различни форми в рамките на посочената схема за финансиране, като е било предназначено от една страна за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност. А от друга за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика“, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия и Русия докосват Евро 2020
Белгия и Русия докосват Евро 2020
Черен дим над Шумен заради изгорели гуми
Черен дим над Шумен заради изгорели гуми